تأثير إضافة كسبة فول الصويا في بعض المؤشرات الانتاجية عند الماعز الشامي الحلوب
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 4,pp 1-17| Cite as
Effect of soybean cake supply on some productional parameters of dairy goats
authors
T.Hanna
Abstract

Experiment was conducted on three groups of Shami goats milking a dairy in the chapter III, each cluster comprises 6 goats with an average body weight 57.80 = 1.92kg when the first group (control) And 57.60 = 2.70kg when the second group and 57.40 = 2.16kg when the third group were not differences Significantly between the two. Has been tested three diets forage in similar benefits with the exception of feed protein source Used a protein cake of cotton in the bush first and SBM protein in the diet the second

The third protein diet consists of a protein cake, cotton and soybean. The results showed that the replacement of soya in the diets of cotton having won Shami goats milking did not effect Significantly in consumption of Aagavp, but this led to a significant improvement of p<0.05 in the consumption of crude protein, crude fiber, energy and mineral elements. The results also showed that the addition of SBM to goat diets lead to increased milk production and fat and protein at 0.33 kg and 18 g and 19 g respectively, as well as the percentage of fat and protein and lactose rate of 0.25% and 0.35% to 0.08%, respectively, compared with the control group, did not show any Health disorders in animals using back SBM in diets of milking goats

Key words: Shami goat milking, feeding, milk production, soybean cake.

الكاتب
توما حنا
الملخص

أجريت التجربة على ثلاثة مجموعات من الماعز الشامي الحلوب وهي في فصل الحلابة الثالث ، ضمت كل مجموعة 6 عنزات بمتوسط وزن حي 57.80±  1.92 عند المجموعة الأولى ( الشاهد ) 57.60±2.70  عند المجموعة الثانية و 57.40 ±2.16  عند المجموعة الثالثة ولم تكن الفروق معنوية بينهما، وقد اختبرت ثلاثة علائق علفية متمائلة في موادها العلفية باستثناء مصدر البروتين حيث استخدم بروتين کسبة القطن في العليقة الأولى وبروتين کسبة فول الصويا في العليقة الثانية وأما بروتين العليقة الثالثة فكان من بروتين کسبة القطن والصويا مناصفة. 

بينت النتائج أن استبدال کسبة الصويا بكسبة القطن في علائق الماعز الشامي الحلوب لم تؤثر معنويا في استهلاك المادة الجافة وإنما أدى ذلك إلى تحسن معنوي 0.05>P في استهلاك البروتين الخام والألياف الخام والطاقة والعناصر المعدنية. أظهرت النتائج أيضا أن إضافة كسبة فول الصويا إلى علائق الماعز أدت إلى زيادة إنتاج الحليب والدهن والبروتين بمعدل  0.33 كغ و 18 غ و 19 غ على التوالي ، وكذلك ارتفعت نسبة الدهن والبروتين واللاكتوز بمعدل  0.25 % و 0.35 % و 0.08 % على التوالي بالمقارنة مع مجموعة الشاهد، ولم تظهر أية اضطرابات صحية على الحيوانات عند استخدام کسبة فول الصويا في علائق الماعز الحلوب .
 
الكلمات المفتاحية : ماعز شامی حلوب ، تغذية ، إنتاج حليب ، کسبة فول الصويا