أثر استخدام معاملات مائية متباينة الملوحة واضافات من حمض السالسيليك على تشكل العقد الجذرية ونمو انتاجية محصول الفول
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 10, issue 39,pp 295-314| Cite as
The effect of different water salinity and additions of salicylic acid on nods formation and growth and productivity of Faba bean
authors
Sharif Abu Dan, Ahmed Shalash, Manal Naqshbandi
Abstract

Field experiment was conducted in the agricultural scientific research center in Deir al-Zour in 2013-2014 agricultural seasons to study the effect of different water salinity and additions of salicylic acid (SA) on nods and growth and productivity of faba bean. 

Three treatments used (F EC>2 dS/m, M EC=2 dS/m, R EC=4dS/m) and the addition of four concentrations of SA (S1 = 0, S2 = 2, S3 = 4, S4 = 6) mM/1, (SA) sprayed on the leaves in the two weeks after germination and in flowering. It was noted that irrigation with(M) treatment has reduced the number of root nodes significantly compared with F treatment and the same for indicators of growth and productivity, also noted that the use of (SA)concentration (S2 = 2 mM/I) with F has led to an increase in the number and weight of root nodes and increased growth and productivity indicators significantly, either when increasing concentrate decreased the number and weight of root nodes and indicators of growth and productivity significantly compared with (S2 = 2 mM/I) when irrigation with F.MR treatments. As a result, the use of (SA) concentration S2 = 2 mM/I best results  with all treatments of different saline water.

 

Key words: salt water , salicylic acid, faba.

الكاتب
شريف أبو دان, أحمد الشلاش, منال نقشبندي
الملخص

أجريت تجربة حقلية في مركز البحوث العلمية الزراعية بدير الزور في الموسمين الزراعيين 2013-2014بهدف دراسة أثر استخدام معاملات مائية متباينة الملوحة واضافات من حمض السالسيليك على تشكل العقد الجذرية ونمو انتاجية محصول الفول ,استخدمت ثلاث معاملات مائية (مياه خفيفة الملوحة أقل من 2ds/m متوسطة الملوحة2ds/m, عالية الملوحة 4ds/m) كما تم اضافة أربعة تراكيز من حمض السالسيليك (S1=0 ,S2=2 ,S3=4 ,S4=6) umol/L, حيث  تمت الاضافة بطريقة الرش على الأوراق في مرحلتي الأولى  بعد أسبوعين من الانبات والثانية في مرحلة الازهار , لوحظ أن الري بمياه متوسطة الملوحة ومياه عالية الملوحة قد أدى الى خفض عدد العقد الجذرية ووزن العقد بفروق معنوية عالية مقارنة مع الري بمياه خفيفة الملوحة كما انخفضت أيضا كل من مؤشرات النمو والانتاجية  وبفروق عالية  المعنوية ,كما لوحظ أن استخدام حمض السالسيليك بتركيز (S2=2   umol/l)مع المياه خفيفة الملوحة قد أدى الى زيادة عدد العقد الجذرية ووزنها وزيادة مؤشرات النمو والانتاجية لمحصول الفول بفروق عالية  المعنوية ,أما عند زيادة تركيز اضافة السالسيليك (S3=2umol/l) فقد انخفض عدد العقد الجذرية ووزنها ومؤشرات النمو والانتاجية بفروق معنوية مقارنة مع التركيز (S2=2umol/L) سواء عند الري بمياه (خفيفة الملوحة ومتوسطة الملوحة وعالية الملوحة ) , وبالنتيجة فقد أعطى استخدام حمض السالسيليك بتركيز (S2=2) umol/L أفضل النتائج على محصول الفول بشكل عام سواء عند الري بمياه خفيفة الملوحة أو عند الري بمياه مالحة .

الكلمات المفتاحية :مياه مالحة ,حمض السالسيليك ,الفول .