الكشف عن بكتريا حمض اللبن المعزولة من الحليب الخام للنوق والماعز الشامي
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 10, issue 39,pp 199-221| Cite as
Detection of Lactic Acid Bacteria Isolated from Raw Camel milk and Shami Goat Milk
authors
Nurhan Nouri, Hassan Al-Fathi, Ayman Al - Muriri
Abstract

This research was conducted in the Agriculture Faculty Food Science Department and in the Atomic Energy Mien in Damascus, Al-furat University for isolation and Detection Lactic acid bacteria from Raw Camel milk and Shami Goat Milk 

,Samples of Camel milk were brought from al-shola station while Samples of Shami Goat Milk were brought from goat breeder in Deir-Ezzor city, from ( 2010 to 2011 ). Analysis was done for ( 77 ) bacterial strains isolated from 13 samples of raw camel milk and 15 samples of raw shami goat milk. Results showed that the genus Lactobacillus was dominant with a percentage of 40.26%; Lactococcus had a percentage of 25.97%; Str.thermophilus had a percentage of 12.99%; while Enterococcus had a percentage of 11.69% with only 9.09% for Leuconostoc. 

 

Key Words: Lactic acid bacteria, isolation, Detection, Camel Milk, Shami Goat milk

الكاتب
نورهان نوري , حسان الفتحي , أيمن المريري
الملخص

أجري هذا البحث في مخابر كلية الزراعة بجامعة الفرات قسم علوم الأغذية وفي مخابر هيئة الطاقة الذرية بدمشق ,وقد هدف الى عزل بكتريا حمض اللبن من الحليب الخام للنوق والماعز الشامي وتصنيفها وذلك بين عامي 2010-2011, وقد تم الحصول على عينات حليب النوق الخام من محطة الشولا أما عينات حليب الماعز الشامي الخام  فتم الحصول عليها من مربي في مدينة دير الزور , حيث تم عزل 36عزلة  من حليب النوق الخام و 41عزلة من حليب الماعز الشامي الخام .وقد كان النوع السائد للعزلات في حليب النوق الخام تابعا للجنس Lactococcus يليه الجنس Lactobacillus ومن ثم الجنس Leuconostoc ثم الجنس Enterococcus وأخيرا الجنس Streptococcus وبنسب %45.45 و %38.89 و %22.73 و %18.18و%13.64 على التوالي .

بينما توزعت العزلات  في حليب الماعز الشامي الخام على الأجناس Lactococcusو Lactobacillus و Streptococcus ثم الجنس Enterococcus وأخيرا الجنس Leuconostocوبنسب %58.54 و %41.46 و%29.17 و%20.83  و %8.33 على التوالي .
 
الكلمات المفتاحية :بكتريا حمض اللبن ,الكشف ,العزل ,حليب النوق ,حليب الماعز الشامي .