تأثير إضافة تراكيز مختلفة من حمض البروبيونيك إلى مياه الشرب في بعض المؤشرات البيوكيميائية للدم لدى فروج التسمين
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2015, Volume 10, issue 40,pp 22-46| Cite as
The Aim Study Is Effect of different concentration of propionic Acid Addition to water drinking in some performance Biochemical characteristics of Blood of broiler
authors
Mohamed Tahtoh, Mmdoh Rbah, Ali Aloush
Abstract

During the experiments, the following productivity evidences , have been studied : ( gain growth rate - per Consume food - feed Conversion - mortality rate ) This experiments is executed during the period from 1/4/2014 until 12/5/2014, In this experiment, it has been used (240) broiler Chick Roos birds in the age of one day which is done for producing the meat Chicken and these birds is divided randomly in (4) group, each group Contains (60) ones, all of the birds have the same environmental Conditions.

The birds of group (Control), the first group drunk water without addition while groups (2,3,4) drunk water with addition (0,1-0,2-0,3) mg/1 During the experiments, the following biochemical evidences , have been studied in dictators of bloods and vate immune.

The results have shown that giving propionic Acid (0,3) mg/l , has made an increasing in the dictators of bloods and vate immune.

Key words: propionic Acid, broiler, biochemical blood

الكاتب
محمد الحاج طحطوح، ممدوح سيد رباح، علي عدنان علوش
الملخص

قيمت اضافة حمض البروبيونيك (propionic acid) بجرعات مختلفة إلى ماء الشرب في طيور سلالة اللحم ( فروج التسمين ) العالمية المعروفة ب ( روس ) من خلال تربيتها في ظروف محافظة دير الزور عن طريق قياس العديد من المؤشرات البيوكيميائية للدم (تعداد الكريات الحمراء - تعداد الكريات البيضاء - قيمة الهيموغلوبين – تركيز البروتين الكلي في مصورة الدم – نسبة الهيماتوكريت ) أجري البحث على الطيور بتجربة استمرت 42 يوم كما يلي : - درس تأثير اضافة حمض البروبيونيك في بعض المؤشرات الانتاجية على 240 صوص من صيصان التربية ( روس ) وذلك خلال الفترة الزمنية من 1/4/2014 إلى 12 /5/ 2014 حيث اخضعت جميع طيور التجربة للظروف البيئية ذاتها و وزعت على أربع مجموعات كل مجموعة تضم ( 60 ) صوص وقد غذيت طیور التجربة على خليط علفي تقليدي خاص بالمدجنة تم تركيبه حسب مراحل التسمين المعتمدة ومضافات علفية اخرى . ماء الشرب المقدم لطيور التجربة مضاف اليه حمض البربيوتيك بنسب متفاوتة المجموعة الأولى ( شاهد ) بدون اضافة حمض الماء الشرب أما المجموعات الثلاثة المتبقية اضيف الحمض بنسب كالتالي : (0.1-0.2-0.3) ملغ /ل. علما أن كثافة الطيور كانت (12) طير / م2 من وحدة المساحة . لقد تبين من خلال هذه الدراسة أنه يوجد أثر ايجابي لإضافة حمض البروبيونيك الى ماء الشرب وذلك من خلال تحسين المؤشرات البيوكيميائية للدم وزيادة الحالة المناعية لها.

كلمات مفتاحية : حمض البروبيونيك، فروج التسمين، بيوكيمياء الدم.