تأثير الاجهاد الملحي في الصفات الكيميائية لنبات فول الصويا تحت ظروف محافظة دير الزور
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 10, issue 37,pp 197-223| Cite as
Effect of Salt Stress on yield and yield components of soybean in Deir Ezzor governorate
authors
I. assaf , G.M.R Taha
Abstract

This study was conducted at the center research of AL-furat university, in Deir Ezzor, during 2011 growing season to study the effect of soil salinity on yield and yield components of some soy bean varieties. The experiment designed as split-plots with three replications. Where varieties (SB330, SB323, SB239 and SB44) assigned to the main plots, while salinity soil levels (1.3 , 3.1 and 6.2 ds m-l) were assigned to the sub-plots. Results showed significant decrease in percentage of oil and proteins ,leaf proline &TSS content increased with increasing salinity ,salinity had no significant effect on the percentage of fibers with increasing salinity from 1.3 to 6.2 dsm-7. The variety SB330 surpassed other varieties in all these traits, followed by SB44 variety. All varieties affected with increasing salinity, the highest values of all these traits were obtained by planting the variety SB330 in salinity level (1.3)dsm Showever the lowest values were obtained when SB323 variety was planted at 6.2 dsm salinity level.

Key words: salt stress, soybean, proline

الكاتب
عبد الحكيم القشعم , غادة محمد رشيد طه
الملخص
نفذ هذا البحث في مركز الأبحاث التابع لجامعة الفرات بمحافظة دير الزور خلال الموسم الزراعي 2011 بهدف دراسة تأثير ملوحة التربة في الانتاجية ومكوناتها في بعض الطرز الوراثية لفول الصويا .صممت التجربة بطريقة القطع المنشقة بثلاث مكررات ,حيث مثلت مستويات الملوحة القطع الرئيسية ,في حين مثلت الأصناف
(SB330,    SB323,  SB239,  SB44)القطع المنشقة .تم تحديد ثلاثة مستويات لملوحة التربة حسب الناقلية الكهربائية (1.3 و3.1 و 6.2 ديسمنز /م-1).بينت نتائج البحث انخفاض معنوي في نسبة البروتين والزيت ,زيادة نسبة البرولين والمواد الصلبة الذائبة ,عدم تأثر نسبة الألياف مع زيادة الملوحة من (1.3ديسمنز /م -1) الى (6.2 ديسمنز /م -1).تفوق الصنف sb330على بقية الأصناف في قيم هذه الاصفات تلاه الصنف sb44 تأثرت الاصناف كافة بزيادة الملوحة وأعلى قيم لهذه الصفات جميعا سجلت بزراعة الصنف sb330 في مستوى الملوحة (1.3) ديسمنز /م-1 بينما اقل قيمة نتجت من زراعة الصنف SB323 في مستوى الملوحة (6.2 ديسمنز /م -1).