التحليل الكيميائي لبذور صنفين من العنب وبعض مواصفات الزيت المستخرج منها
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2018, Volume 11, issue 41,pp 358-377| Cite as
Chemical analysis of two varieties of grapes seeds and some of specifications of extractor oil from it
authors
Ziad Al - Haji howejem
Abstract

In this research a chemical analysis of two kinds of grape seeds is studied (Halawani and Baladi) As well as attributes of extracted oil and the possibility of using this oil in food industry.

Results showed that the two kinds of grade seeds studied consist of dietary fiber (38.82 – 43.07 0%) oil (13.98-15.97 %) carbohydrates (15.50 - 15.66%) protein (13.53-16.10 %). Grape seeds oil is characterized with having a small amount of free fatty acid (0.46%) acid value. (0.92 mg potassium ethers g ) and a high lodine figure (129.2-128-glodine 100 ) Which assures the unsaturated nature of this oil . it also characterized with a low proxide value (5.49 ) compared to other saturated oils.

This oil corsists of (7 toll) saturated and unsaturated fatty acids. Palmetic acid is considered the main saturated acid and lynolic the main unsaturated acid (65.44-67.21 %).

Grape seed oil is rich in unsaturated fatty acids (82.36-83.10 %) which gives it excellent food capabilities and makes it useful in different food stand.

 

Key words: Halawani grape , Baladi grape, oil of seeds

الكاتب
زياد الحاجي حويجم
الملخص
درس في هذا البحث التحليل الكيميائي لبذور صنفين من العنب (الحلواني والبلدي ), وكذلك خواص الزيت المستخلص منها ,ومدى إمكانية استخدام هذا الزيت في الصناعات الغذائية .
لقد أظهرت النتائج أن بذور صنفي العنب المدروسين تحتوي على الألياف الغذائية (%43.07-38.82) والزيت (%15.97-13.98) والكربوهيدرات (%15.66-15.50) والبروتين (%16.1-13.53) ويتميز زيت  بذور العنب باحتوائه على نسبة قليلة من الأحماض الدهنية الحرة (%0.46) ورقم حموضة 0.92) ملغ ماءات  بوتاسيوم / غ ) , كما يتميز بارتفاع الرقم اليودي 129.2-128)غ يود/100غ) مما يؤكد الطبيعة غير المشبعة لهذا الزيت ,ويتميز أيضا بانخفاض كبير في رقم البروكسيد(5.49) مقارنة بباقي الزيوت 
يحتوي الزيت على حوالي(11-7) حامضا دهنيا مشبعا وغير مشبع ,ويعتبر حامض البالمتيك (%11.21-10.96) الحامض الرئيسي المشبع ,أما الحامض غير المشبع الأساسي فهو اللينوليك بمتوسط  (65.44 21- %67.21)  ويتميز زيت بذور العنب بارتفاع الأحماض الدهنية غير المشبعة (%83.10-82.36) مما يكسبه قدرات غذائية ممتازة ويجعله مفيدا في التطبيقات الغذائية المختلفة .
 
الكلمات المفتاحية :العنب الحلواني –العنب البلدي –زيت بذور العنب .