تأثير النيزين والأشعة فوق البنفسجية في الخواص الكيمائية للفاصولياء المعلبة
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2018, Volume 11, issue 41,pp 212-234| Cite as
Study of the Effect of Using Nisin and Ultraviolet Rays in Preserving some Canned Food
authors
Jamal Karak, Nasreen ALsalama
Abstract

Food spoilage ( corruption) is considered the main reason for food loss. Therefore, it is considered a problem for the producer, the manufacturer, and the producer. Thus, Researchers directed towards using natural means for food preservation at low cost. Onethe methodsused is to preserving the beans in can'with UV radiation and Nisin 

This study aims at manufacturing canned beans using heat treatment degrees of 70-80 and Nisin at concentrations of 50-100 mg/k then exposing the cans to UV radiation/ natural sunlight for(0-1-and3) hours. After finishing the procedures and storing the cans at room temperature / 27 / for 0_3_6 months and a year after conducting chemical tests on this cans, the results showed that the treatments in which Nisin was used at a concentration level of 100 mg/k outmatched other treatments where it had not been noticed that the beans had preserved its natural properties 

 

Key words: bean cans, chemical properties , Nisin, UV radiation

الكاتب
جمال كرك , نسرين السلامة
الملخص
يعتبر فساد الاغذية السبب الرئيسي لفقدها وهو بالتالي مشكلة لكل من المنتج والصانع والمستهلك وبالتالي اتجه الباحثون الى وسائل حفظ طبيعية وبتكلفة أقل ومن بينها استخدام النيزين والأشعة فوق البنفسجية .
هدفت هذه الدراسة لحفظ الفاصولياء بمعلبات ومعاملتها حراريا بدرجات حرارة (70-80م°) وأضيفت للمعلبات مستحضر النيزين /Nisin/ بتركيز 0-50-100 ملغ /كغ ثم تعرضت المعلبات للأشعة فوق البنفسجية /أشعة الشمس الطبيعية / لمدة   0-1-3 ساعة .وبعد الانتهاء من كافة المعاملات تم تخزين المعلبات على درجة حرارة الغرفة العادية /27م°/ لمدة م/ لمدة 0-3 أشهر -6 أشهر – سنة ,ثم اجريت الا ختبارات الكيمائية لهذه المعلبات .
أظهرت النتائج تفوق المعاملات التي استخدم فيها النيزين بتركيز 100ملغ /كغ على بقية المعاملات حيث لوحظ بأن الفاصولياء حافظت على خواصها الغذائية لمدة سنة .
 
الكلمات المفتاحية: معلبات الفاصولياء –الخواص الكيمائية –النيزين – الأشعة فوق البنفسجية .