دراسة التركيب الكيمائي والخواص الحسية لمعلبات لحم الدجاج (المرتديلا) في أسواق مدينة الحسكة
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2018, Volume 11, issue 41,pp 140-153| Cite as
Studying Chemical Composition and Sensory Properties of Canned Chicken Meat (Mortadella) in Markets of Al-Hasaka City
authors
Fatih Abdel Halim, Qariqas Rohm, Raed Al-Hamid
Abstract

In this work, evaluation of canned chicken meat, particularly Syrian and non-Syrian mortadella, in Al-Hasaka city markets in respect of chemical aspect and determining effect of that on the sensory properties was carried out. The work tests were done in AlHasaka Faculty of Agriculture labs in collaboration with Supply Department lab. Where seven samples of mortadella cans available in Al-Hasaka markets were collected January of 2017. The chemical composition results showed significant differences in respect of moisture and dry matter percents among the Syrian and non-Syrian mortadella. All the Syrian samples were according to the Syrian standard measurement (No. 80 of 1996) in protein percent. Also, high significant differences in fat percent, where this percent was high in the samples (3 and 7) while the others were according to the Syrian standard measurement. Percent of carbohydrate between 5.11-15.16%, It was noticed that carbohydrate percent was high in the samples (1 and 4). Ash percent was high in all the studied canned chicken meat samples.

The results of pH and TBA test were normal and within the reasonable limits. As regard to the sensory evaluation, it was shown that the Syrian samples (1 and 3) and the non-Syrian samples (4, 5 and 7) were superior in respect of general acceptance without significant differences among them. Also, the Syrian sample (2) and the nonSyrian sample (6) had the least grade in general acceptance without significant differences between them.

Keywords: mortadella, chiken meat, chemical composition, sensory properties.

الكاتب
فاتح عبد الحليم , قرياقس روهم , رائد الحميد
الملخص
تم في هذا البحث تقويم حالة معلبات لحم الدجاج وتحديدا المرتديلا السورية وغير السورية في أسواق مدينة الحسكة من الناحية الكيميائية ,وتحديد تأثير ذلك خواصها الحسية .وقد أجريت اختبارات البحث في مخابر كلية الهندسة الزراعية بالحسكة بالتعاون مع مخبر التموين ,حيث جمعت سبع عينات من معلبات مرتديلا لحم الدجاج المتداولة في أسواق مدينة الحسكة في شهر كانون الثاني من عام 2017 .اذ أظهرت نتائج التركيب الكيميائي وجود فروق معنوية في نسبة الرطوبة ونسبة المادة الجافة بين عينات المرتديلا السورية وغير السورية ,في حين كانت جميع العينات السورية مطابقة للمواصفة القياسية السورية (رقم /80/لعام 1996) من حيث نسبة البروتين .كما لوحظ وجود فروق معنوية كبيرة في نسب الدهن فقد كانت مرتفعة في العينات (3 و7)أما بقية العينات فكانت متطابقة مع المواصفة القياسية السورية .تراوحت نسبة الكربو هيدرات ما بين 5.11-15.16% ولوحظ أيضا بان العينات (1 و4) كانت فيها نسبة الكربو هيدرات مرتفعة كانت نسبة الرماد مرتفعة بشكل عام لجميع عينات معلبات لحم الدجاج المدروسة . وكانت نتائج اختبار ال PHو TBAطبيعية وضمن الحدود المعقولة . بالنسبة للتقييم الحسي تبين من ناحية القبول العام تفوق العينات السورية (1و3)والعينات غير السورية (4 ,5 و7 ) وبدون وجود فروق معنوية بينها ,وبالمقابل فقد حصلت العينة السورية (2) والعينة غير السورية (6)على أقل الدرجات من ناحية القبول العام وبدون وجود فري معنوي بينهما .
 
الكلمات المفتاحية :المرتديلا ,لحم الدجاج ,التركيب الكيميائي ,الخواص الحسية .