تأثير إضافة حمض البروبيونيك في بعض المؤشرات البيوكيمائية في دم فروج الهجين التجاري روس
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2018, Volume 11, issue 42,pp 245-262| Cite as
Effect of the addition of propionic acid in some biochemical indicators in the blood of the commercial hybrid broiler ross
authors
Ali Adnan Al - Alloush , Ahmed al-Banky , Mamdouh Sayed Rabah
Abstract

This study was carried out at Dier Ez-Zour city, Al Harmoushia village which is 30 km far North East of Dier Ez Zour and it is executed during the period from (1/6/2018) until (19/7/2018) and repeat the treatment from 20/8/2018  until 9/10/2018  . We used (240) broiler chick Roos birds of one day age. These birds are divided randomly into four groups. Each group contains (60) ones. Every group is divided into three replicate. Every replicate has (20) birds. All birds have same environmental conditions. 

i. The first group (the control) drinks water without supplement propionic Acid. 

ii. The second group supplied Propionic Acid to its water drink (0.1 mg/l).

iii. The third group supplied Propionic Acid to its water drink (0.2 mg/l).

iv. The Fourth group supplied Propionic Acid to its water drink (0.3 mg/l).

Results showed that using water contained 0.3 mg/l Propionic Acid gave a significant blood increase as (number of red & white cells – value of Hemoglobin- Hematocrit percent- Protein Blood concentration)in age(35)days and in the end of treatment (49) days.

Key Words: Propionic Acid – Broiler )Ross) – Biochemical blood

الكاتب
علي عدنان العلوش , أحمد البنكي , ممدوح سيد رباح
الملخص
تم اجراء البحث باستخدام 240 صوص من فروج التسمين (الهجين التجاري روس) وذلك بهدف دراسة تأثير اضافة حمض البروبيونيك (Propionic Acid) بتراكيز مختلفة إلى ماء الشرب وذلك من خلال رعايتها في ظروف محافظة دير الزور وذلك من خلال دراسة العديد من المؤشرات البيو كيميائية للدم (تعداد الكريات الحمراء – تعداد الكريات البيضاء – قيمة الهيموغلوبين – تركيز البروتين الكلي في مصورة الدم – نسبة الهيماتوكريت)
تم تنفيذ التجربة في مدجنة خاصة تقع في قرية الهرموشية التي تبعد 30 كم شمال شرق دير الزور وذلك خلال الفترة الزمنية من 1/6/2018الى  19/7/2018  وكررت التجربة مرة أخرى بتاريخ 20/8/2018 ولغاية 9/10/2018 حيث أخضعت جميع طيور التجربة للظروف البيئية ذاتها قسمت طيور التجربة على أربع مجموعات تضمنت كل مجموعة (60) صوصا" ثم قسمت كل مجموعة الى ثلاث مكررات كل مكرر ضم (20) صوصا" وتم تغذية كافة طيور مجموعات التجربة على خليط علفي واحد خاص بالمدجنة تمّ تركيبه حسب مراحل التسمين ، وأضيف إلى ماء الشرب المقدم لطيور التجربة حمض البربيونيك بنسب متفاوتة:
i. المجموعة الاولى (شاهد) لم تتم اضافة حمض البروبيونيك  لماء الشرب.
ii. المجموعة الثانية تم اضافة حمض البربيونيك لماء الشرب بنسبة 0.1 ملغ/ل.
iii. المجموعة الثالثة تم اضافة حمض البربيونيك لماء الشرب بنسبة 0.2 ملغ/ل.
iv. المجموعة الرابعة تم اضافة حمض البربيونيك لماء الشرالمساحة..3 ملغ/ل. 
علماً أن كثافة الطيور كانت (12) طيرا"/ م2 في وحدة المساحة. أشارت النتائج أنه يوجد أثر ايجابي لإضافة حمض البروبيونيك الى ماء الشرب بنسبة (0.3) ملغ/ ل وذلك من خلال تحسين المؤشرات البيوكيميائية للدم لدى الطيور. 
 
كلمات مفتاحية: حمض البروبيونيك، فروج التسمين (الهجين التجاري روس)، بيو كيمياء الدم.