اختبار حساسية بعض أصناف من القمح القاسي والطري إزاء مسبب مرض الصدأ الأصفر Puccinia striiformis West f.sp.triticiتحت ظروف العدوى الطبيعية والاصطناعية ضمن ظروف الزراعة بالأصص
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2018, Volume 11, issue 42,pp 89-108| Cite as
Study the sensitivity of some varieties of durum and bread wheat against the yellow rust disease Puccinia striiformis West f.sp.tritici in natural and unnatural infection in potsystem conditions
authors
Enaam Al-mohamad Al-ali
Abstract

The study was conducted in Faculty of Agriculture in Deir Ezzor during the agricultural season 2011-2012 on some varieties of wheat cultivars,two durum (Dohma1, Sham7)and two bread (Sham8, Bohoth6) in potsystem. Aiming to assissing abilities these varieties to resistance the disease yellow rust Puccinia striiformis Westf.sp.tritici, and reaction of the plant against the infection according to the degree of its sensitivity to the disease. Disease severity (DS) was estimated using a scale of 0-100. The results of tested the sensitivity of these varieties showed that all the varieties mentioned are able to be naturally and unnaturally infected by the infectious fungus.There was a defferances in its ability to tolerancethe disease, and defferent in its severity and percentage infection by infectious fungus, although defferent in its reactions against it, and it is reaction: Sham8 moderately resistant(MR) in natural conditions, to resistant(R) in unnatural  conditions. Bohoth6 and Dhoma1 resistant(R)in two conditions. Sham7 variety moderately susceptible(MS) in natural conditions to moderately resistant(MR) in unnatural  conditions.                                                                  

Key words: Wheat, Yellow rust, Resistance.

الكاتب
انعام المحمد العلي
الملخص
نفذت التجربة الحقلية في كلية الهندسة الزراعية بدير الزور خلال الموسم الزراعي 2011- 2012م ضمن أصص على بعض أصناف من القمح القاسي (دوما1, شام7) والقمح الطري (شام8, بحوث6) بهدف تقييم قدرات هذه الأصناف على مقاومة مرض الصدأ الأصفر PucciniastriiformisWestf.sp.tritici وردود أفعالها للإصابة وفق درجة حساسيتها للمرض.قدرت شدة الإصابة (DS) باستخدام مقياس من0-.100أظهرت نتائج اختبار حساسية هذه الأصناف إلى قابلية جميع هذه الأصناف للإصابة بالمرض في ظروف العدوى الطبيعية والاصطناعية بالفطر الممرض P.striiformis.وجدت اختلافات واضحة في قدرتها على تحمل المرض وبالتالي اختلاف في شدة ونسبة إصابتها بالفطر الممرض وكذلك تباين في ردود أفعالها اتجاهه. كانت ردة فعل الصنف شام8 متوسط المقاومة MR في الظروف الطبيعية إلى مقاوم R في ظروف العدوى الاصطناعية, وأظهر الصنفان بحوث 6ودوما1 ردود فعل مقاومة R في الظروف الطبيعية والاصطناعية. كانت ردة فعل الصنف شام7 متوسط القابلية للإصابة MS في الظروف الطبيعية إلى متوسط المقاومة MR في ظروف العدوى الاصطناعية.
 
الكلمات المفتاحية: القمح, الصدأ الأصفر, مقاومة.