فعالية رش خميرة الخبز Saccharomyces serevisiae في نمو نبات الكزبرة وانتاجيته.
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
issue 43, Cite as
Effectiveness of spring yeast Saccharomyces serevisiae in the growth and productivity of coriander
authors
Mohamed A. ABDELAZIZ Yahia H. MOHAMAD
Abstract

     The research was carried out during the agricultural season 2018 to study the effect of spraing bread yeast with concentrations of 0, 2, 4, 6% and three treatments for spraying once, twice and three on some growth indicators, leave area and plant productivity of seeds, the experiment design was set split plot in a randomized complete block with three replications, the concentration yeast considered the main factor, while sparing number allocated the sub plots.

The results of the experiment showed the following:

     Spraying in all concentrations 2, 4, 6% significantly increased plant height, number of branches, number of leaves/plant, leave area cm2 / plant and   plant yield of seeds compared to the control

    The spray concentration with 6% gave the highest values ​​in all indicators the mentioned above.

   The sparing with bread yeast three times significantly increase all indicators compared with spraying twice and once.

   The interaction between the spray concentrations and the number of spray gave a significant effect on all the traits. The highest values ​​were 99.08 cm in plant height, 12.40 branches / plants, 116.33 leaves number / plants, 1139.10 cm2 for Plant leaves area and 12.29 g seeds, at (6% x spraying three times).

 Keywords: coriander - bread yeast - growth indicators - leave area - plant productivity.

الكاتب
محمد عبد العزيز يحيى هاشم محمد
الملخص

 نفذ البحث خلال الموسم الزراعي 2018 لدراسة تأثير رش خميرة الخبز بالتراكيز 0 ، 2 ، 4 ، 6 % وثلاث معاملات لعدد مرات الرش في بعض مؤشرات النمو والمسطح الورقي وانتاجية النبات من البذور، اتبع تصميم القطاعات العشوائية بترتيب القطع المنشقة لمرة واحدة، شغلت تراكيز الرش القطع الرئيسة وشغلت عدد مرات الرش

القطع الثانوية. بينت نتائج التجربة ما يلي:

   سبب الرش بكافة التراكيز 2، 4، 6 % زيادة معنوية في ارتفاع النبات، وعدد الفروع، وعدد الأوراق، ومساحة المسطح الورقي، وانتاجية النبات من البذور مقارنة

مع الشاهد بدون رش. وأعطى تركيز الرش 6 % اعلى القيم في جميع المؤشرات المذكورة أعلاه، مقارنة مع الشاهد.

   اعطى الرش بخميرة الخبز ثلاث مرات تفوقاً معنوياً على الرش مرتين ومرة واحدة في جميع المؤشرات المدروسة أعلاه.

   اعطى التداخل بين تراكيز الرش وعدد مرات الرش تأثير معنوي في جميع الصفات ووجدت اكبر القيم 99.08 سم في ارتفاع الساق، و 12.40 فرع / نبات، و 116.33 ورقة / نبات، و 1139.10 سم2 للمسطح الورقي للنبات، و 12.29 غ بذور/ نبات عند التداخل بين (تركيز الرش 6 % x الرش ثلاث مرات).

 

 الكلمات المفتاحية: الكزبرة - رش خميرة الخبز – مؤشرات النمو – مسطح ورقي – إنتاجية النبات.