تأثير المعاملات الأولية في بعض المؤشرات الكيميائية والحسية للبازلاء (Pisum sativum) المجففة في فصل الصيف
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
issue 43, Cite as
Effect of Preliminary Treatments on Some Chemical and Sensory Properties of Peas (Pisum sativum) Dried in the Summer Season
authors
Ammar Mahmoud Jamal Karak Mohamad Kher Tahla
Abstract

 The research was conducted at the Rural Engineering Department, Faculty of Agriculture, Damascus University, in the aim of drying peas by two methods, the first one by solar drying with thermal storing, and the second method was natural drying. Preliminary treatments (boiling at 85 ºC for 5 minutes and boiling at 85 ºC for 3 minutes with adding potassium metasulfate) were applied and compared with the natural peas. Chemical and sensory properties of dried peas were estimated at the Food Science Department laboratories and the Central Supply Laboratory.

The chemical analysis showed the naturally dried peas and boiled with potassium metasulfate revealed significant increased (p ≤ 0.05) in total and reduced sugars and acidity (34.22% and 27.11% respectively) compared with naturally dried peas with no preliminary treatments. Moreover, peas samples naturally dried and boiled with potassium metasulfate were significantly higher in dry matter content and soaking degree (93.24% and 2.19% respectively). On the other hand, peas samples dried in solar dryer were better than samples naturally dried in some quality characteristics of dried peas. In addition, samples dried at the first rack of the solar dryer with thermal storing were significantly better than samples dried at the second and third racks of the same dryer in the majority of quality aspects of dried peas (dry matter content, total and reduced sugars, protein, pH and soaking degree).

 

 

 

 

Keyword: dried peas, solar dryer, chemical composition, total sugar.

 

 

 

الكاتب
عمار المحمود جمال كرك محمد خير طحلة
الملخص

    أُجري البحث في قسم الهندسة الريفية في كلية الزراعة في جامعة دمشق بهدف تجفيف البازلاء بطريقتين، الأولى بواسطة مجفف شمسي مع تخزين حراري والثانية تجفيف طبيعي، وطُبقت مجموعة من المعاملات الأولية على مادة البازلاء قبل التجفيف (سلق على درجة حرارة 85 مْ لمدة 5 دقائق، سلق على درجة حرارة 85 مْ ولمدة 3دقائق مع إضافة مادة ميتا سلفات البوتاسيم) وقورنت مع البازلاء الطبيعية، وقُدرت بعض  الاختبارات الكيميائية والحسية للبازلاء المجففة في مخابر قسم علوم الأغذية ومخبر التموين المركزي. أظهرت نتائج التركيب الكيميائي تفوق البازلاء المجففة طبيعياً والمعاملة بالسلق مع إضافة ميتا سلفات البوتاسيوم معنوياً عند مستوى  ثقة 5% في نسبة السكريات الكلية والمرجعة والحموضة حيث بلغت الأرقام للمؤشرات الأنفة الذكر 34.22، 27.11 على التوالي على عينات البازلاء المجففة طبيعياً دون أي معاملة، كما تفوقت عينات البازلاء المجففة طبيعياً والمعاملة بالسلق مع إضافة ميتا سلفات البوتاسيوم وبشكل معنوي في نسبة المادة الجافة ودرجة التشرب بنسب 93.24 و2.19% على التوالي. بينما تفوقت عينات البازلاء المجففة ضمن المجفف الشمسي على العينات المجففة بشكل طبيعي في معظم مؤشرات الجودة للبازلاء المجففة، كما وتفوقت البازلاء المجففة في الرف الأول ضمن المجفف الشمسي مع تخزين حراري على البازلاء المجففة ضمن الرفوف الثاني والثالث في نفس المجفف في معظم صفات الجودة للبازلاء المجففة (المادة الجافة، السكريات الكلية والمرجعة، البروتين، رقم الحموضة ودرجة التشرب)

 

الكلمات المفتاحية:

البازلاء المجففة، مجفف شمسي، التركيب الكيميائي، السكريات الكلية.