تأثير طول فترات تخزين بيض التفريخ ووزنه على مؤشرات التفريخ للهجين روس
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 4,pp 222-237| Cite as
Effect of Storing Period of propagation Egg on Some production characters of Broiler (Ross crossbred)
authors
AHMAD ALBANKI, Malek Al-omar,Ismael AL Dakhel
Abstract

This research aims to study the effect of storing period of propagation eggs for (4-7-10-14) days, and the weight (two groups) on Some germination characteristics of Broiler (Ross crossbrid). The experiment was carried out in Broiler breeding house in Homs 800 Ross crossbrid eggs were used to study the effect of storage period, and weight on propagation, hatchability and weights of chicks. The results showed that increase of the storage period affects the propagation and hatchability significantly. The propagation ratio decreased due to storage period (4-7-10-14) by (8,10,16,30%) respectively, and the hatchability decreased by (91.3,86.67,78.57,67.14%) respectively. The storage period affected on the average of chicks weights upon the same group negatively. On the other hand, The eggs weight hasn't an effect on the propagation and hatchability indicators. However, it affected the chicks weights positively, where the average chicks weights of the first group reached to (35)g .while the average chicks weights of the second group reached to (42)g

Key word: Ross crossbrid - storage time - propagation - hatchability.

الكاتب
أحمد البنكي, مالك العمر, محمد اسماعيل الدخيل
الملخص

يهدف البحث إلى دراسة تأثير طول فترة تخزين بيض التفريخ( 4-7-10- 14) يوم و الوزن (فئتين وزنيتين )في بعض المواصفات التفريخية الدجاج اللحم من الهجين(روس)ولقد أجري البحث في مدجنة لتربية أمهات دجاج اللحم في محافظة حمص بسوريا.

حيث استخدم في هذه الدراسة (۸۰۰) بيضة من دجاج الهجين روس لدراسة تأثير مدة التخزين والوزن على نسبة الإخصاب والفقس وكذلك على وزن الصوص أظهرت النتائج أن زيادة فترة التخزين تؤثر بشكل معنوي على نتائج الإخصاب والفقس، انخفضت نسبة الإخصاب بالنسبة لفترات التخزين (4-7-10-16-30) بنسبة (۸-۱۰-۱۹-۳۰% )على التوالي، كما انخفضت نسبة الفقس (91.3- 86.67- 78.57-67.14)على التوالي. أثرت فترة التخزين سلبا على متوسط أوزان الصيصان ضمن المجموعة الواحدة، ومن جهة أخرى لم يكن لوزن البيضة تأثير على مؤشرات الإخصاب والفقس، إلا أنه أثر ايجابيا في أوزان الصيصان، حيث بلغ متوسط أوزان صيصان المجموعة الأولى (35غ) بينما صيصان المجموعة الثانية فبلغت بالمتوسط (42غ)