دراسة تأثير الأسمدة الحيوية والفوسفورية والبوتاسية في نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية ،السكريات والحموضة في ثمار الفريز Fragaria ananassa Duch
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
issue 43,pp 339-364| Cite as
Study of Effect of The Biological, phosphoric and potassium Fertilizer on percentage of Total Solid Substances, Sugars and Acidity of Strawberry
authors
Dr.Abdulrahman al Shaikh Hanan Eiada
Abstract

 The study was done during the years 2011 – 2012 on Oso Grand Strawberry. The plants were planted in the Research Center of Al Furat University in Deir Ezzur. The study included three main factors, the potassium , phosphoric and Biological fertilizer, was applied by applying humic acid and yeast as follows:

K0 = (unfertilized) without the application of Potassium

K1 = 4 gr K/m2 ,  K2 = 8 gr K/m2

P0 = (unfertilized) without the application of Phosphor

P1 = 4 gr P/m2  , P2 = 8 gr P/m2

The Biological fertilizer, referred to with the code (H), was applied by applying humic acid and yeast as follows:

H0 = (unfertilized) without the application of biological fertilizer

H1 = the yeast was applied at a rate of 3 gr/m2;

H2 = the first amount of Humic acid was added to irrigation water at the rate of 3 ml/m2; the second amount was applied as leaves fertilizer at a rate of 3 ml/liter.

The phosphorus fertilizer led to a significant increase in the percentage of the solids.

The effect of the potassium fertilizer was similar to the phosphorus one, where a significant increase in the solids found by the increase of concentration;

The use of Biological fertilizer led to a significant increase in the percentage of the total soluble solids compared with the unfertilized plants, and the humic  surpassed the yeast in terms of its effect on the solids.

The phosphoric and potassium fertilizer led to significant  increase of glucose .As for biological fertilizer led to a significant increase compared to (unfertilized).The humic acid surpassed on the yeast on its effect in the percentage of glucose in juice.

The phosphoric and potassium fertilizer led to a significant increase of fructose in fruit juice 

There wasn’t any effect of the yeast in fructose in compared with (unfertilized). Where  as the humic acid surpassed on the unfertilized and yeast.

The phosphoric fertilizer led to a significant increase in sachcarose  in fruit juice . and it has a significant increase in saccharose percentage with the increase of potassium fertilizer.

As for the biological fertilizer led to a significant increase in the percentage saccharose compared with (unfertilized). and the humic acid surpassed on the yeast in it.

The phosphoric and potassium fertilizer led to a significant  decrease in the acidity of fruit juice , and the biological fertilizer led to decrease of fruit juice compared with (unfertilized). The treatment of yeast  significantly surpassed compared with the humic acid in the percentage of acidity.

 

الكاتب
د. عبدالرحمن الشيخ م .حنان عيادة
الملخص

     أجريت الدراسة خلال الموسميين الزراعيين 2011- 2012 على نباتات الفريز التابعة للصنف Oso grand ، حيث تمت زراعة النباتات في مركز أبحاث جامعة الفرات بدير الزور ، وشملت التجربة على ثلاث معاملات أساسية السماد البوتاسي والسماد الفوسفوري والسماد الحيوي المتمثل بخميرة الخبز إضافة إلى حمض الهيوميك . وقد تمت إضافة السماد البوتاسي والفوسفاتي على النحو التالي : K0 = شاهد دون إضافة البوتاس ،K1 =4 غ K / م2 ، K2 =8غ K /م2 .

 

P0               = شاهد دون اضافة الفوسفور،   P1 = 4غ P/م2 ، P2 = 8غ P /م2 .

أما السماد الحيوي (H) المتمثل بخميرة الخبز إضافة إلى حمض الهيومك فتمت إضافته على النحو التالي :

H0 = شاهد دون إضافة سماد حيوي .H1= الخميرة وقد أضيفت بمعدل  : 3غ /م2 .

H2 = حمض الهيوميك : أضيفت الدفعة الأولى بمعدل 3مل / م2 مع ماء الري ، فيما أضيفت الدفعة الثانية بمعدل 3 مل /ل كسماد ورقي .

أدى كل من السماد الفوسفوري والبوتاسي والحيوي إلى زيادة معنوية في نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية في الثمار . وتفوق استخدام حمض الهيوميك على الخميرة في تأثيره في نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية.

 

 كما أدى كل من  السماد الفوسفوري والبوتاسي إلى زيادة معنوية في  نسبة سكر العنب في عصير الثمار ،أما بالنسبة للسماد الحيوي فأدى إلى زيادة معنوية مقارنة مع الشاهد ، وتفوق حمض الهيوميك  على الخميرة   في تأثيره  في نسبة سكر العنب في العصير .  

و ساعد كل من السماد الفوسفوري والسماد البوتاسي  على ظهور زيادة معنوية في نسبة سكر الفواكه في عصير الثمار مقارنة مع الشاهد .

ولم يكن للخميرة تأثير في نسبة سكر الفواكه مقارنة مع الشاهد، بينما تفوق حمض الهيوميك  على الخميرة والشاهد في نسبة سكر الفواكه.

وقد أدى التسميد الفوسفوري إلى زيادة معنوية في نسبة سكر القصب في عصير الثمار ، و حدثت زيادة  معنوية في نسبة سكر القصب بازدياد تركيز السماد البوتاسي.

أما السماد الحيوي فقد أدى إلى زيادة معنوية في نسبة سكر القصب مقارنة مع الشاهد ، وتفوق حمض الهيوميك على الخميرة في ذلك .

وأدى كل من السماد الفوسفوري والبوتاسي إلى انخفاض معنوي في حموضة عصير الثمرة ،  كما أدى السماد الحيوي إلى انخفاض حموضة عصير الثمرة بشكل معنوي  بالمقارنة مع الشاهد ، وتفوقت المعاملة بالخميرة على المعاملة  بحمض الهيوميك معنوياً في نسبة الحموضة .