تقدير زمن تجميد المنتج في غرفة التجميد باستخدام دورة هواء
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
issue 43,pp 387-404| Cite as
Determination of product freeze time in freezing room using an air cycle
authors
Dr. Eng. Ibrahim Alamin
Abstract

 Freezing food is one of the most important applications of refrigeration. For freezing to be cost-effective, refrigeration equipment should ideally be designed. This requires an estimate of the food freezing time. Several analytical / empirical methods have been proposed to predict the timing of food freezing. Therefore, designers of food refrigeration facilities face the challenge of choosing an appropriate method of estimation from a large number of available methods.

The mathematical model, which allows the freezing of the product in a freezing room with an air circulation, is considered based on the room's equilibrium equations, the homogeneity of the product and the regular distribution of temperature at each time point. The model takes into consideration the effect of the air gap in the package, the air speed and the cooling temperature of the cooling medium.

 

Key words: freezing in air, temperature changes, freezing time, heat balance.

 

الكاتب
الدكتور المهندس إبراهيم الأمين
الملخص

 تجميد الغذاء هو واحد من التطبيقات الأكثر أهمية للتبريد. ولكي تكون عمليات التجميد فعالة من حيث التكلفة، من الضروري تصميم معدات التبريد على النحو الأمثل. وهذا يتطلب تقدير زمن تجميد الأغذية. وقد اقترحت أساليب تحليلية / تجريبية عديدة للتنبؤ بزمن تجميد الأغذية. ولذلك يواجه مصممو تجهيزات التبريد الغذائي التحدي المتمثل في اختيار طريقة تقدير مناسبة من عدد كبير من الطرق المتاحة.

يُنظر إلى النموذج الرياضي الذي يسمح بتحديد زمن تجميد المنتج في غرفة تجميد ذات دوران هواء، استنادًا إلى معادلات التوازن الحراري في غرفة التجميد وافتراضات تجانس المنتج وتوزيع منتظم للحرارة على الحجم في كل نقطة زمنية. يأخذ النموذج في الاعتبار تأثير الفجوة الهوائية في العبوة وسرعة الهواء ودرجة حرارة غليان وسيط التبريد.

 

الكلمات المفتاحية: التجميد في الهواء، تغيرات درجة الحرارة، زمن التجميد، توازن الحرارة.