تأثير الكربون والنتروجين في إنتاج البروتياز من Rhizomucor miehei Rm4 باستخدام تخمرات الحالة السائلة
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
issue 46, Cite as
Effect of Carbon and Nitrogen on Protease Production from Rhizomucor miehei Rm4 Using Liquid-State Fermentation
authors
Sabah Yazeji - Jamal Karak - Houthail AlAhmad Aljammas
Abstract

 The effect of the type and concentration of a number of carbon and nitrogenous sources on the production of protease from the local isolate of Rhizomucor miehei Rm4 was studied in a liquid fermentation medium. The amount of the produced enzyme and the enzymatic activity were estimated in the different media. The medium containing glucose with a concentration of 40% w/v gave a higher yield and enzymatic activity than it in other media containing lactose or glucose at other concentrations. The addition of casein at a concentration of 1% w/v as a nitrogen source had the greatest effect in stimulating protease production than in peptone and yeast extract. The performed fermentation process for five days at 37 ° C using glucose as a carbon source at a concentration of 40% w/v and casein as nitrogen source 1% gave enzymatic extract with values ​​of 2.16 mg/ml, 369.72 units/ml, 171.17 SU/mg, 543.71 PU/mg, for protein content, milk clotting activity, specific activity, Proteolytic activity, and (milk clotting activity/ Proteolytic activity) ratio respectively.

Key words: Protease, Carbon, Nitrogen, Milk clotting activity, Proteolytic activity, Rhizomucor miehei.

الكاتب
صباح يازجي - جمال كرك - هذيل الاحمد الجماس
الملخص

 تمت دراسة تأثير نوع وتركيز عدد من المصادر الكربونية والنتروجينية في إنتاج البروتياز من العزلة المحلية للفطر Rm4 Rhizomucor miehei في وسط تخمر سائل، وتمَّ تقدير كمية الأنزيم المُنتَج والفعالية الأنزيمية في الأوساط المختلفة، وقد أعطى الوسط الحاوي على الجلوكوز بتركيز 40% w/v عائداً ونشاطاً أنزيمياً أعلى منه في الأوساط الأخرى الحاوية على اللاكتوز أو الجلوكوز بتراكيز أخرى، كما كان لإضافة الكازئين بتركيز 1% w/v كمصدر للنتروجين الأثر الأكبر في تحفيز إنتاج البروتياز عنه في الببتون ومستخلص الخميرة. حيث أعطت عملية التخمر لمدة 5 أيام على درجة حرارة 37 ̊c باستخدام الجلوكوز كمصدر للكربون بنسبة 40% w/v والكازئين كمصدر للنتروجين بنسبة 1% w/v مستخلصاً أنزيمياً بقيم 2.16 mg/mL ،369.72 SU/mL، 171.17 SU/mg ،543.71 PU/mg ، لكلٍ من المحتوى الأنزيمي، نشاط تخثر الحليب، النشاط النوعي، النشاط البروتيوليتي، ونسبة (نشاط التخثر/النشاط البروتيوليتي) على التوالي.

الكلمات المفتاحية: بروتياز، كربون، نتروجين، نشاط تخثر الحليب، نشاط بروتيوليتي، Rhizomucor miehei.