authors |
Dr.Abas Hazouri, ENG. Shareef Abou - Dan |
Abstract |
This study examined the role of fertilization phosphoric acid in mitigating the negative effects of salt on the productivity of beans municipal. Experience under natural conditions implemented . We examine the impact of different levels of salt water(Ecw) are as follows : S0 = 0.65, S1 = 3.2, S2 = 4.5, S3 = 6.1 dS/m, fertilizing phosphoric acid on soil salinity and productive Faba Bean. planting beans plant within the potted, and add 50 ml of phosphoric acid with second and forth irrigated to P1 treatment , and without adding treatment PoTreatment by four quality levels of saline irrigated eight once at a rate of 2 L /pots. Faba Bean (Vicia faba) are harvest and then take the weight of the dry seeds and pods for each individual plant. The results indicated that fertilization phosphoric acid effect in electrical conductivities (EC) and PH values was slightly, but for values of ions and SAR is not affected by the addition of phosphoric acid. Negatively affected the increase of salinity both weight pods and seeds , but seeds weighed was affected negatively by salinity and more weight pods. For fertilization phosphoric acid positively influence on decrease negatively affected of salinity on weight pods was at a rate of 2, 6, 0% treatment S1, S2, S3, respectively, and the weight seeds at a rate of 26, 41, 22 treatment S1, S2, S3, respectively. |
الكاتب |
عباس حزوري, شريف أبو دان |
الملخص |
تناولت هذه الدراسة أثر التسميد بحمض الفوسفور في تخفيف التأثيرات السلبية للأملاح على إنتاجية الفول البلدي. نفذت التجربة في ظل الظروف الطبيعية وأختبر أثر استخدام مستويات مختلفة من المياه المالحة اضيف حمض الفوسفور النقي بمعدل50 مل من على دفعتين في الرية الثانية والرابعة للمعاملات P1 ، ولم يضاف للمعاملات Po ، تم ري المعاملات بالمستويات الملحية الأربع وحسب حاجة النبات حيث نفذت/ 8/ ريات بمعدل 2ل/أصيص.تم جني قرون الفول الخضراء وتجفيفها ثم أخذ وزن البذور والقرون الجافة لكل نبات على حدة. لوحظ تأثير التسميد بحمض الفوسفور في قيمة الناقلية الكهربائية Ec عند المستويات الملحية المختلفة حيث انخفضت قيمة ال EC وال PH عند إضافة حمض الفوسفور (P1) بشكل طفيف مقارنة بالشاهد(P0 ) ، أما بالنسبة لقيم الأيونات وSAR فلم تتأثر بإضافة حمض الفوسفوريك، وقد أثرت زيادة الملوحة سلباً في كل من وزن القرون و وزن البذور حيث تأثرت البذور بشكل أكبر. وأثر التسميد الفوسفاتي إيجابياً في خفض التأثير الملحي لوزن القرون بنسبة2,6,0 % للمعاملات S1,S2,S3 على التوالي ، و لوزن البذور بنسبة 26,41,22 للمعاملات S1,S2,S3 على التوالي. كلمات مفتاحيه: saline water , phosphoric acid , phosphorus fertilizer , Vicia faba |
Alfurat University @ 2024 by SyrianMonster | All Rights Reserved