دراسة تأثير بعض العوامل في مستوى الناقلية الكهربائية وكمية وتركيب الحليب للماعز الشامي بمحافظة القنيطرة
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 2,pp 1-21| Cite as
Study effect of some factors in electrical conductivity and yield and milk composition of shami goat in Al Quneitera area
authors
Osama Deab, Shehada Qasqus,Jamal Skoty
Abstract

 This study was conducted in AL Quneitera area in year 2009.20 shami goat in milking stage in lactations from first to forth were used to study the influence of milk time,udder half, little size, stage of milk production, lactation and day of milk production in electrical conductivity (EC) level in milk. Electrical conductivity was measured in promilk samples before morning milking during suckling stage and directly before morning and evening milking during milking stage for each udder half separately using manual apparatus. Daily milk yield during lactation was estimated and milk samples(50 ml)were taken for total yield of each goat to estimate the basis milk compound from fat ,protein ,lactose ,non fat solides,PH,density,dray matter, minerals, with field apparatus. And results were analyzed statistic by variance analyze for repeated sires by using spss program.   The average of daily milk yield for studying goat was about 1564.2 ± 67.5(g) and the total lactation yield was 350.4 ± 140.7(kg) and the fat percentage in milk was about 3.95 ± 0.53% and protein 3.37 ± 0.16% and lactose 4.55 ± 0.22%. And minerals 0.69 ± 0.03% and non fat solids 8.65 ± 1.03% and dry matter 12.6 ± 1.59% and density 1.03 ± 0.22%(g/ml) and PH 6.75 ± 0.25.The average of electrical conductivity level was 6.33 ± 0.55(ms/cm).It was noted that there was no significant difference in level of EC between right and left udder it was in right udder 6.35 ± 0.54 (ms/cm) and in left udder was 6.31 ± 0.56 (ms/cm). The results of statistic analyze showed that milk time have significant difference in  milk conductivity , level of EC in evening milking was higher than level of EC in morning milking. The results showed that there was no significant difference in milk conductivity between second and third lactation (6.42 ± 0.58 and 6.37 ± 0.47 ms/cm respectively ) and there was no significant difference in milk conductivity between first and fourth lactation (6.26 ± 0.59 and 6.30 ± 0.52 ms/cm respectively) but there was significant difference between second lactation and  first and fourth lactation (6.42 ± 0.58 compare to 6.26 ± 0.59 and 6.30 ± 0.52 ms/cm respectively).The results showed that there is significant increase in levels of milk conductivity in goat of single kids compare with goat of twins(6.37 ± 0.57 compare to 6.18 ± 0.46 ms/cm). The results showed that there was significant difference in value of electrical conductivity by difference of day milk production with increasing value whenever the animal proceed in lactation until end of lactation.                                                               

 

Key words:Electrical conductivity,shami goat,udder half,lactation,litter size, stage of milk production,day of milk production, time milking.                   

الكاتب
أسامة دياب , شحادة قصقوص , جمال سكوتي
الملخص

نفذت الدراسة في محافظة القنيطرة خلال عام 2009.استخدم لهذا الغرض 20 عنزة شامية منتجة للحليب في مواسم حلابة من الأول وحتى الرابع لمعرفة تأثير كل من وقت الحلابة،نصف الضرع،عدد المواليد في البطن الواحد،مرحلة إنتاج الحليب،موسم الحلابة،يوم إنتاج الحليب في مستوى الناقلية الكهربائية في الحليب الناتج.

قيس مستوى الناقلية الكهربائية من السحبات الأولى قبل الحلابة الصباحية خلال مرحلة الرضاعة وقبل الحلابة الصباحية والمسائية مباشرة بعد انتهاء فترة الرضاعة و خلال موسم الحلابة وذلك من كل نصف ضرع على حدة باستخدام جهاز يدوي. قدرت كمية الحليب اليومية الناتجة خلال موسم الحلابة وأخذت عينات بمعدل 50 مل ممثلة لكامل كمية الحليب الكلية الناتجة ومن كل عنزة وذلك لتقدير مركبات الحليب الأساسية من الدهن والبروتين والسكر والمادة الجافة اللادهنية والحموضة والكثافة والمادة الجافة الكلية والمعادن بجهاز حقلي (ياباني الصنع Milk Checker).وحللت النتائج إحصائياً بتحليل التباين لقياسات متكررة باستخدام برنامج SPSS.

بلغ متوسط  كمية الحليب اليومية لعنزات الدراسة 1564.2 ±67.5 (غ) فيما بلغ متوسط كمية الحليب الكلية خلال موسم الحلابة 350.4±140.7 (كغ) وكانت نسبة الدهن في الحليب 3.95 ±0.534% ونسبة البروتين 3.37 ±0.16 % ونسبة اللاكتوز 4.55 ±0.22% ونسبة المعادن 0.69 ±0.03% ونسبة المادة الجافة اللادهنية 8.65 ±1.03 % ونسبة المادة الجافة الكلية للحليب 12.6 ±1.59 % والكثافة 1.03 ±0.02 (غ/مل) وكانت الحموضة  6.75±0.25.

بلغ متوسط مستوى الناقلية الكهربائية للحليب نحو 6.33 ±0.55 مس/سم. لم يلاحظ فروق معنوية في متوسط قيمة الناقلية الكهربائية بين نصفي الضرع اليميني واليساري فقد بلغت قيمته في نصف الضرع اليميني 6.35±0.54 (مس/سم) وفي نصف الضرع اليساري 6.31  ±0.56 (مس/سم).

بينت نتائج التحليل الإحصائي إن وقت الحلابة كان له تأثير معنوي في قيمة الناقلية الكهربائية للحليب إذ كانت قيمة الناقلية الكهربائية في الحلابة المسائية اعلى من قيمة الناقلية الكهربائية في الحلابة الصباحية. كما أظهرت النتائج أن مستوى الناقلية الكهربائية للحليب خلال موسمي الحلابة الثاني والثالث (6.42± 0.58 و 6.36 ± 0.47 مس /سم على التوالي) كان أعلى بشكل معنوي عن مستواه في مواسم الحلابة الأول والرابع (6.26 ± 0.58 و 6.30 ±0.52  مس/سم على التوالي). كما أظهرت النتائج وجود زيادة معنوية في مستوى الناقلية الكهربائية بحليب العنزات ذات المواليد الفردية عن مثيلاتها في العنزات ذات المواليد التوأمية (  6.37  ±0.57 مس/سم مقابل  6.18 ±0.46 مس/سم).وبينت النتائج أيضاً وجود فروق معنوية في قيمة الناقلية الكهربائية بإختلاف يوم إنتاج الحليب بارتفاع القيم كلما تقدم الحيوان بموسم الحلابة وحتى نهايته.

 

الكلمات المفتاحية:الناقلية الكهربائية،الماعز الشامي،نصف الضرع،موسم الحلابة،عدد المواليد،مرحلة إنتاج الحليب،يوم إنتاج الحليب،وقت الحلابة.