authors |
M student.E.Rakan Al Khalifa - Prof.Qasm Al-Faraj - Dr.Layal Zahid |
Abstract |
The research was carried out in the village of al-Turaif in the western countryside of
Deir ez-Zor governorate during the tow agricultural seasons (2023/2022) and (2024/2023) with the aim of studying the effect of green manure and municipal manure on some physical properties of the soil and its effect on the productivity of the sesame crop (local variety) .the experiment was carried out according to the design complete random plots (R.C.B.D) with three organic fertilization treatments (sheep manure at a rate of (20 ton/ha) , fermented cow manure at a rate of (20 ton/ha) , green manure (beans)) in addition to the control treatment(without organic fertilization)at a rate of three experimental units (replicates)for each treatment .the results showed that the three types of organic fertilizers used reduced the apparent and actual density of the soil and increased its total porosity compared to the control(without organic fertilization).where the municipal fertilizer (sheep manure) improved the best for these properties among the types used , with a significantly lower average apparent and true density during the two seasons (1.04 g/cm3) for apparent density and (2.16 g/cm3) for true density . the average total soil porosity was significantly higher during the two seasons (51.81%),followed in effect by cow manure .and then green manure. the results also showed that the three organic fertilizers added increased the total productivity of the studied sesame crop compared to the control. as the average total productivity was significantly higher during the two seasons in the sheep manure treatment is (7.51 ton/ha), followed by cow manure treatment and then green manure respectively. Hence, the organic fertilizers used have proven effective in improving the physical properties of the soil compared to the control, which was reflected in the crop productivity .
Keywords :green manure, municipal fertilizer ,soil physical properties, sesame crop
|
الكاتب |
طالب الماجستير .راكان الخليفة - أ.د. قاسم الفرج - د. ليال زاهد -جامعة الفرات - كلية الهندسة الزراعية |
الملخص |
نفذ البحث في قرية الطريف بالريف الغربي لمحافظة دير الزور خلال الموسمين الزراعيين( (2023/2022و(2024/2023) بهدف دراسة تأثير السماد الأخضر والسماد البلدي في بعض الخواص الفيزيائية للتربة وأثر ذلك في إنتاجية محصول السمسم(الصنف المحلي), نفذت التجربة حسب تصميم القطاعات العشوائية الكاملة (D.B.C.R)بثلاث معاملات تسميد عضوي(( روث أغنام بمعدل(ha/20 ton), روث أبقار مخمر بمعدل (ha/20 ton) , سماد أخضر(فول) )) أضافةً إلى معاملة الشاهد(بدون تسميد عضوي)وبمعدل ثلاث وحدات تجريبية لكل معاملة. بينت النتائج أن الأنواع الثلاث من الأسمدة العضوية المستخدمة قد خفضت من كثافة التربة الظاهرية والحقيقية وزادت من مساميتها الكلية مقارنةً بالشاهد. حيث كان السماد البلدي(روث الأغنام)المحسن الأفضل لهذه الخواص من بين الأنواع المستخدمة بمتوسط كثافة ظاهرية وحقيقية الأقل معنوياً خلال الموسمين(cm3/04 g.1) للكثافة الظاهرية و(16 g/cm3.2) للكثافة الحقيقية, وبمتوسط مسامية كلية للتربة الأعلى معنوياً خلال الموسمين (81.%51) يتلوهُ في التأثير روث البقر ثم السماد الأخضر, كما بينت النتائج أن الأسمدة العضوية الثلاث المضافة قد زادت من الإنتاجية الكلية لمحصول السمسم المدروس مقارنةً بالشاهد, حيث كان متوسط الإنتاجية الكلية الأعلى معنوياً خلال الموسمين في معاملة روث الأغنام (51 ton/ha.7) يليها معاملة روث البقر ثم السماد الأخضر على التوالي. ومن هنا أثبتت الأسمدة العضوية المستخدمة كفاءتها في تحسين الخواص الفيزيائية للتربة مقارنةً بالشاهد والذي انعكس ذلك على إنتاجية المحصول. الكلمات المفتاحية: سماد أخضر, سماد بلدي ,خواص فيزيائية للتربة ,محصول السمسم
|
Alfurat University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved