authors |
Master student Eman Hussie - Dr. Mamdoh Alrbah - Dr. Ahmad Albanke |
Abstract |
The study targeted the effect of adding ginger and turmeric powder individually and synergistically to feed on the productive performance of broiler chickens. The study used 120 unsexed meat chicks of the Ross commercial hybrid breed, one day old. The chicks were randomly distributed into four treatments: The first treatment (T1) was the control treatment, in which the chicks were provided with a standard feed mixture devoid of any additives: The second treatment (2) was provided with a standard feed mixture with 0.2% of turmeric powder added to the chicks: The third treatment (13) was provided with The chicks were given a standard feed mixture with 0.3% ginger powder added to it. The fourth treatment (4T) was given to the chicks a standard feed mixture with a mixture of turmeric and ginger powder added at a rate of 0.2% and 0.3%, respectively.
The results of the experiment indicated that the experimental treatments, the second treatment and the treatment The third and fourth treatments outperformed the control group in the live weight index at the end of the experiment, at a rate of (3.1-4.1-6.1), respectively. The differences were significant. The results also showed that the experimental treatments (--) outperformed the control group in the weight gain index at the end of the experiment, at a rate of (79). -55-5.9) respectively, and the differences were significant. The results also showed a significant improvement in feed conversion efficiency and an increase in the amount of feed consumed for all treatments with powdered ginger and turmeric additives. It is concluded from the current experiment that feeding broiler chickens with turmeric powder at a level of 0.2% and ginger powder at 0.3% led to a clear improvement in the productive performance of most of the traits studied, and therefore they can be used as one of the important food additives in feed mixtures for broiler chickens.
Keyword : Chicken Meat , Ginger , Kurkm , Increase Energy , Productivity erfromance .
|
الكاتب |
طالبة الماجستير ايمان عبيد الحسن - د. ممدوح سيد رباح - أ . د أحمد البنكي |
الملخص |
استهدفت الدراسة تأثير إضافة مسحوق الزنجبيل والكركم إلى الخلطات العلفية لدجاج اللحم (الهجين التجاري روس) على المؤشرات الإنتاجية . استخدم فی الدراسة120 صوص لحم غیر مجنس من سلالة الهجين التجاري Ross بعمر یوم واحد تم تنفيذ التجربة في مدجنة تابعة للقطاع الخاص (حي البوناصر) . وزعت الصيصان عشوائیاً على أربعة مجموعات بمعدل (30) صوص للمجموعة الواحدة : المجموعة الاولى (T1) الشاهد وقدمت فیها للصيصان خلطة علفية قیاسية خالیة من أي إضافة : المجموعة الثانیة (2T) قدمت فیها للصيصان خلطة علفية قیاسیة مضاف الیها 0.2% من مسحوق الكركم :المجموعة الثالثة (T3) قدمت فیها للصيصان خلطة علفية قیاسیة مضاف الیها 0.3% من مسحوق الزنجبيل ، المجموعة الرابعة (4T) قدمت فیها للصيصان خلطة علفية قیاسیة مضاف الیها مزيج من مسحوق الكركم والزنجبيل بنسبة 0.2% و0.3% على التوالي . أشارت نتائج التجربة الى أن مجموعات التجربة (المجموعة الثانية والمجموعة الثالثة والمجموعة الرابعة) تفوقت على مجموعة الشاهد بمؤشر الوزن الحي في نهاية التجربة وبمعدل (6.1-4.1-3.1) على التوالي وكانت الفروق معنوية ،كما بينت النتائج أيضا أن مجموعات التجربة (T2-T3-T4) تفوقت على مجموعة الشاهد بمؤشر الزيادة الوزنية في نهاية التجربة وبمعدل (5.9-5.5-7.9) على التوالي وكانت الفروق معنوية ,كما أظهرت النتائج وجود تحسن معنوي في كفاءة التحویل الغذائي وزيادة كمیة العلف المستهلكة لجمیع معاملات الإضافات لمسحوق الزنجبيل والكركم . یستنتج من التجربة الحالیة ان تغذیة دجاج اللحم بمسحوق الكركم عند المستوى 0.2 ومسحوق الزنجبيل 3.0% أدت إلى تحسن واضح في الأداء الإنتاجي لمعظم الصفات المدروسة وبالتالي یمكن استخدامهم كإحدى الإضافات الغذائیة المهمة في الخلطات العلفية لدجاج اللحم .
الكلمات المفتاحية: دجاج اللحم ، زنجبيل ، كركم ، الزيادة الوزنية ، الأداء الإنتاجي
|
Alfurat University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved