authors |
Mohammed Alhadj Tahtouh |
Abstract |
The effects of feeding diet supplemented with different garlic regimens on laying hens (Lohman breed) were studied. Hens at the age of 30 weeks randomly divided into 3 groups, 25 each and were assigned to diet added with garlic at the different levels (zero g, 5 g/hen once a week and 5 g/hen 3 times a week). Garlic-fed hens were compared with control birds that received only plain diet. The results indicated that garlic supplementing of 5 g/per bird positively affected such productivity characteristics as feed conversion, feed consumption. The results indicated that egg yolk cholesterol and plasma cholesterol reduced due to garlic feeding. Key words: cholesterol laying hens, garlic, productivity characteristics, |
الكاتب |
محمدحسن الحاج طحطوح |
الملخص |
تمت دراسة تأثير إضافة الثوم إلى الخلطة العلفية المقدمة للدجاج البياض (الهجين لوهمان ) حيث بدأت التجربة عندما كانت الطيور بعمر 30 أسبوعا. وزعت الطيور عشوائيا إلى ثلاث مجموعات في كل مجموعة 25 طيرا وكانت التربية أرضية. أضيف الثوم المفروم و على شكل رقائق رفيعة إلى الخلطات العلية وعلى الشكل التالي : صفر ، 5غ / طير / يوم ولمدة يوما واحدا في الأسبوع ،5غ / طير اليوم ولمدة ثلاثة أيام في الأسبوع. أكدت النتائج بان إضافة الثوم وبمستوى 5غ / طير / يوم وخلال فترات مختلفة من الأسبوع قد حسن وبشكل واضح في قيم متوسطات معامل تحويل العلف وكذلك انخفض استهلاك العلف لدى مجموعات الطيور التجريبية ، كما أدى إلى خفض مستوى الكولسترول في صفار البيض وكذلك في مصل الدم .
الكلمات المفتاحية: الدجاج البياض ، الثوم، المؤشرات الإنتاجية ، الكولسترول |
Alfurat University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved