authors |
Kareaks Rohm |
Abstract |
This study included the possiblilty of obtaining sanddorn juice (Hippophae rhammoides) using biotechnology (Enzymes) to increase potential produced of Juice extraction, and release oil from it. Finding from The First testes That The Sanddorn fruit shows The best results , so we have constricted on The sanddorn fruit Manufacturing by using two different tybes of enzymes , froctunzym MA and froctunzym UF, also the possibility of activation The natural interior Enzymes in the sanddron fruit under the following condition: - Enzymes dose - Thermal treatment - Treatment period - PH - shopping size Assessing finding, we concluded that: - decreasing relative viscosity of sanddorn Juice . -Increasing the potential extraction of sanddorn Juice particular the effect of Froctunzym MA. - Increasing oil releasing in sanddorn Juice (by using of Froctunzym UF) Key words : Sanddorn – froctuenzyme MA – froctuenzyme UF – extraction |
الكاتب |
قرياقس روهم |
الملخص |
شملت الدراسة إمكانية الحصول على عصير ثمار الزاندورن (Hippophae rhammoides) باستخدام التقانات الحيوية (الأنزيمات) بهدف رفع القدرة الاستخلاصية للعصير المنتج ورفع كفاءة تحرير الزيت الموجودة في الكتلة العصيرية وسهولة استخلاصه . ومن خلال التجارب الأولية أعطت ثمار الزاندورن أفضل النتائج وبناء عليه تم التركيز في هذا البحث على تصنيع هذه الثمار بالتقانات الحيوية باستخدام نوعين من الأنزيمات التجارية وهي الفركتوأنزيم MA والفركتوأنزيم UF ، وكذلك إمكانية تفعيل الأنزيمات الذاتية الموجودة بشكل طبيعي في أنسجة هذه الثمار مع مراعاة عوامل النشاط الأنزيمي وأهمها : - الجرعة الأنزيمية - درجة حرارة المعاملة - زمن المعاملة - رقم PH الوسط - درجة تجزيء المنتج ومن خلال تقييم النتائج تبين بشكل واضح انخفاض اللزوجة النسبية للعصير الناتج ، ارتفاع نسبة العصير المستخلص للعينات المعاملة وبشكل خاص تلك التي عوملت بالفركتوأنزيم MA ورفع كفاءة تحرير الزيت الموجود في الكتلة العصيرة للعينات التي عوملت بالفركتوأنزيم UF. كلمات مفتاحية : زاندورن - فركتو أنزيم MA – فركتو أنزيم UF - استخلاص |
Alfurat University @ 2024 by SyrianMonster | All Rights Reserved