معامل الحساسية للجفاف ومعامل ثباتية الانتاج لمجموعة من أصناف القمح القاسي المزروعة في سورية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 6, issue 22,pp 64-83| Cite as
Drought susceptibility index and yield stability index of some Syrian durum wheat varieties
authors
Muayyad almuslamani , Abdul Razzaq Saud, Firas Al-Abdullah, Fuad Hariri, Mehran al-Nusan, Mohammed A
Abstract

Drought is a major limiting factor affecting crop production.  The negative  effect of drought  on  yield  performance  has  been  well  documented   as a  major  problem   in  many developed  and developing  countries of the world. Drought stress tolerance  is seen in almost all plants but its extent varies from  species to species and even within species. Tolerance  to abiotic  stresses  is  very complex,  due to the  intricate  of interactions  between  stress  factors and  various molecular,  biochemical  and  physiological   phenomena  affecting  plant  growth and yield.  The objectives  of this study, therefore,  were to screen wheat  varieties  with  high yield potential and stability  under water stress conditions.

Six  durum   wheat   varieties   viz.,   Sham3,   Shams,   Hourani,   Domal,   ACSAD6S, Bohouth7  and bohouth 11  were used in  this study and sown under rainfed  conditions  in  the field in  the first and second settlement  zones. Number  of physiological  traits  was estimated at different growth  stages.  Yield  and  yield  components   were  also  measured  and  drought susceptibility index and yield stability  index were calculated  for all measured  physiological traits and yield components.  Highest value  for drought susceptibility index for chlorophyll content  were  recorded  in ACSAD6S  and  Bohouth7, while  lowest value  were   recorded  in hourani  and  sham5  for membrane  stability  index  and  relative  water  content    at different stages  of plant growth.  For yield components  lower  value  for  drought  susceptibility  index were  recorded  in hourani  and  shams  and  highest  value  for yield  stability  index  for yield components   were  recorded   in  hourani  and  shams.  Finally  we  can  conclude   that  these parameters  could explain  some of the mechanisms which  indicate  tolerance  to drought  and it's clear that a physiological  approach would be the best way to develop new varieties.

Key words:  drought,  Drought susceptibility  index,  yield stability  index,  durum wheat

الكاتب
مؤيد المسلماني , عبدالرزاق سعود , فراس العبدالله , فؤاد الحريري , مهران النعسان , محمد عادل عمار ,
الملخص

يعد الجفاف أحد أهم الاجهادات البيئية الذي يتسبب سنويا في انخفاض كبير في انتاجية القمح في الكثير من دول العالم وبخاصة عند حدوثه في المراحل المتأخرة من حيا النبات . تم اجراء هذه الدراسة على مجموعة من أصناف القمح القاسي المتباينة في درجة تحميلها للأجهاد المائي بهدف غربلة هذه الأصناف لمعرفة القدرة الكامنة على الانتاجية العالية والثابتة في ظروف الاجهاد المائي حيث زرعت هذه الأصناف في منطقة الاستقرار الأولى والثانية وتم دراسة الانتاج ومكوناته ثم تم حساب معامل الحساسية للجفاف لكل من القراءات الفيزيولوجية والانتاجية المدروسة وتم حساب معامل ثباتية الانتاج لكل من مكونات الغلة. أظهرت الدراسة فروق معنوية واضحة بين الأصناف المدروسة في معامل الحساسية للجفاف لكل من القراءات الفيزيولوجية والأنتاجية المدروسة وتم حساب معامل ثباتية الانتاج لكل من مكونات الغلة .أظهرت الدراسة فروق  معنوية واضحة بين الأصناف المدروسة في معامل الحساسية للجفاف حيث تم تسجيل أعلى معامل للحساسية للجفاف لمحتوى الكلوروفيل في الصنف أكساد 65 وبحوث 7 بينما سجل أخفض معامل للحساسية  للجفاف لمعامل ثباتية الغشاء ومحتوى الرطوبة النسبي في الصنف حوراني وشام 5.