authors |
Manar Mahayri, Abdulhakim Azizieh, Sabah Yaziji |
Abstract |
The aim of this research was to study chemical, microbial and sensory changes of free fanning chicken eggs during refrigerated storage after treatment with two different chlorinated water concentrations at two different temperatures. 100 ppm and 200 ppm chlorinated water concentrations used at temperatures of20 and 40 ° C, 10% all for a period of I minute. Microbial analysis showed that all eggs samples are free of Pseudomonas and E.coli bacteria. although free of molds and yeasts. while salmonella presence at I 00/o of all studied eggs. The best treatment was the second one while 100 ppm chlorinated water concentration and 20 ° C was used. Next treatment was the third while 100 ppm chlorinated water concentration and 40 ° C was used. Key words: Eggs, chlorinated water, free farming, Refrigerated storage |
الكاتب |
منار المحايري , عبد الحكيم عزيزية , صباح يازجي |
الملخص |
هدف البحث الى دراسة التغيرات الكيميائية والميكروبية والحسية في بيض الدجاج البلدي خلال عملية التخزين المبرد بعد معاملته بتركيزين مختلفين من الماء المكلور بتركيز (ppm200),(ppm100) وفي درجتي حرارة مختلفتين (40,20 م ) ولمدة زمنية قدرها دقيقة واحدة لجميع المعاملات . اظهرت نتائج التحليل الميكروبي خلو جميع المعاملات من بكتيريا الـ E.coli ,pseudomonas , ومن الخمائر والفطور في حين كانت نسبة تواجد بكتيريا %10 salmonella من كمية البيض المدروس . وأن أفضل معاملة من المعاملات الأربع كانت الثانية (البيض المغسول بتركيز ppm100 وبدرجة حرارة 20م ) تلتها المعاملة الثالثة (البيض المغسول بالماء المكلور بتركيز ppm100 وبدرجة حرارة 40 م )في حين حلت بالمرتبة الثالثة المعاملة الرابعة (البيض المغسول بالماء المكلور بتركيز ppm200 وبدرجة حرارة 20م) . الكلمات المفتاحية :بيض المائدة (الأكل) ,ماء مكلور ,دجاج بلدي (محلي) , تخزين مبرد. |
Alfurat University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved