authors |
Mohamed Khair Al-Othman |
Abstract |
The experiments of this research are carried out in the fields of Agricultural Research Institute of the University of Kharkiv State Agricultural name P. P. Dakojiv Ukraine during the agricultural season 2009 with the task of external research in order to study the effect desicant and senikat in productivity and quality of the seeds of soybeanvarieties of different maturity. The results of this research have showed that the treatment of crops varieties soy studied desicant and senikat effect significantly on the severity of loss of moisture per day from the seeds and accelerated the maturity of the plants by 3 to 10 days. treating the cultivation of soy nitrate ammonium sulfate ammonium helped to improve the germination percentage Laboratory soybean T was 2.1 to 5.0 pounds per%. The treatment of the cultivation of soy nitrate ammonium has beenthe on best in terms of the components of yield, productivity and protein content in seeds followed by the use of ammonium sulfate. The use of desicant and special super Raglun in the cultivation of soy after a crop of the varieties studied helped to lift the oil content in the seeds of those varieties.
Key words: desicant, senikat , soybean; productivity |
الكاتب |
محمد خير العثمان |
الملخص |
نفذت تجارب هذا البحث في حقول الأبحاث العلمية الزراعية التابعة لجامعة خاركوف الحكومية الزراعية باسم ف.ف.داكوجايف بأوكرانيا خلال الموسم الزراعي 2009بمهمة بحث علمي خارجي. بهدف دراسة تـأثير مسقطات الأوراق ومسرعات النضج في الإنتاجية والنوعية لبذور أصناف الصويا مختلفة النضج.
بينت نتائج هذا البحث إن معاملة زراعات أصناف الصويا المدروسة بمسقطات الأوراق ومسرعات النضج اثر بدرجة كبيرة على شدة فقد الرطوبة اليومي من البذور وسرعت نضج النباتات بمقدار10_3أيام. وإن معاملة زراعات الصويا بنترات الأمونيوم وسلفات الأمونيوم ساعد في تحسين نسبة الإنبات المخبري لبذور الصويا التي تم جنيها%5,0-2,1.
وكانت معاملة زراعات الصويا بنترات الامونيوم أفضل المعاملات من حيث مكونات الغلة والإنتاجية ومحتوى البروتين في البذور يلي ذلك استخدام سلفات الأمونيوم. وإن استخدام مسقطات الأوراق وخاصة السوبر ريغلون في زراعات الصويا بعد تشكل المحصول للأصناف المدروسة ساعد على رفع محتوى الزيت في بذور تلك الأصناف .
الكلمات المفتاحية: مسقطات الأوراق , مسرعات النضج , فول الصويا , الإنتاجية. |
Alfurat University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved