تأثير زيادة فترة التسمين في المؤشرات الانتاجية لدجاج اللحم /الهجين التجاري لوهمان/
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 2, issue 5,pp 103-122| Cite as
Effect of Increasing the period of Fatting on productional Traits(Commercial Hybrid Lohman)
authors
Malek Al-omar
Abstract

600 chicks of commercial hybrid Lohman aged one day were used in this work. These chicks were distributed into three groups. The chicks of the first, second and third groups were reared up to the seventh, eighth and ninth week of age, respectively, to study possibility of extending the fattening period from 7 week till 8-9 exploiting all potential production capacities of the chicks. Where these chicks are oftenly subjected to growth disorders during the fattening period due to disease attack, bad management, low quality for age or adverse environmental conditions.

Also these chicks can't utility their potential production capacities during the fattening period of 7 weeks, therefore, anther additional period must be added so that they can quickly compensate the missed growth. This type of growth is called "compensational growth". All the experimental conditions for all the groups were same.

Results showed possibility of increasing the fattening period for the chicks up to 8 weeks of age without any decrease productional traits. The result indicated increase in the average of life weight (320g), net meat percentage (0.7%), and food conversion coefficient (0.17), a decrease in number of breeding courses per year (0.57 course) and reducing chicken parents import with hard currency. All these results led to increase the net profit per bird by 6.9 Syrian pounds for one course and by 35.65 Syrian pound per year per one bird of the second group (8 weeks of age) as compared to the first group (7 weeks of age).

Key Words: chicken; compensational growth; net meat percentage; breeding courses, potential production capacity.

الكاتب
مالك العمر
الملخص

استخدم في هذه الدراسة (600) صوص فروج بعمر يوم واحد من الهجين التجاري لوهمان وزعت الصيصان إلى ثلاث مجموعات وتم تربية صيصان المجموعة الأولى حتى الأسبوع السابع من العمر وصيصان المجموعة الثانية حتى الأسبوع الثامن من العمر وصيصان المجموعة الثالثة حتى الأسبوع التاسع من العمر، وذلك بهدف دراسة إمكانية إطالة فترة تسمين الطيور من (7) أسابيع وحتی (8-9) أسابيع واستغلال جميع الطاقات الإنتاجية الكامنة لصيصان فروج اللحم، كل الظروف المحيطة بالتجربة كانت واحدة ولكل المجموعات. 

أظهرت نتائج الدراسة إمكانية زيادة فترة تسمين الفروج حتى عمر (8) أسابيع دون أي انخفاض في المؤشرات الإنتاجية، حيث تبين من الدراسة زيادة في متوسط الوزن الحي (320) غ، و نسبة التصافي(0.7)، وكذلك  معامل التحويل الغذائي(0.17) وتخفيض عدد دورات التربية في السنة  بمعدل ( 0 . 57) دورة، وتقليل الأعداد المطلوب استيرادها من أمات الفروج من الخارج وبالعملة الصعبة. كل هذه النتائج أدت إلى زيادة في الربح الصافي للطير الواحد بمقدار (6.9) ل.س للدورة الواحدة وبمقدار ( 35.65)  ل.س في العام للطير الواحد للمجموعة الثانية والمرباة حتى (8) أسابيع من العمر وذلك مقارنة مع المجموعة الأولى والمرباة حتى (7) أسابيع من العمر.