تأثير استخدام تفل الزيتون المجفف في علائق تسمين جدايا الماعز الجبلي على المؤشرات الإنتاجية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 3, issue 11,pp 383-400| Cite as
The effect of using dry olive cake in growing diets of mountainous grown goats (males) on productive parameters
authors
Rana Al-Shaf , Mousa Abboud , Mohammed Babli
Abstract

A study was conducted at Era station to improve Mountainous goat strain (Era-Swaida) by using dry olive cake and treated with urea and molasses olive cake as diet in feeding Jabaly goat males.

The research was conducted using (60) heads of growing goat male randomly divided into(5) equal treatments:ones control), two, three ,four and five respectively. the initial body weight were(18.3+2.8)kg and there age was (112+5)day,and fed five diets of similar energy and protein on the same condition of accommodation and care for 100 days a period of 10 days of preliminary. - The first group fed on conventional concentrated diets (control). - The second group fed on concentrated diets with 10% dry olive cake. - The third group fed on concentrated diets with 20% dry olive cake. - The fourth group fed on concentrated diets with 10% olive cake

treated with urea and molasses. - The fifth group fed on concentrated diets with 20% olive cake

treated with urea and molasses. Results showed: no significant difference in total consuming rate between groups.And no significant difference between groups in final weight was observed; however experiment groups were better than control in daily rate and conversion efficiency. Palatability indicator was less than control. but digestibility was better than in the control

Key words: Mountainous Goat, Olive Cake, Urea ,Molasses.

الكاتب
رنا الشحف , موسى عبود , محمد بابللي
الملخص

أجريت هذه الدراسة في محطة بحوث عرى لتحسين سلالة الماعز الجبلي (السويداء).نفذ البحث باستخدام 60 ذكرا ناميا من عرق الماعز الجبلي متقاربة بالعمر (112±5يوما ) و الوزن (18.3±2.8) كغ.

قسمت الحيوانات إلى خمس مجموعات كل مجموعة تحتوي على 12 رأسأ. غذيت حيوانات المجموعة الأولى (الشاهد) على العليقة المركزة التقليدية وغذيت المجموعتين الثانية والثالثة على عليقة مركزة تحتوي تفل زیتون جاف بنسبة (10% - 20%)على الترتيب, وغذيت المجموعتين الرابعة والخامسة على عليقة مركزة تحتوي تفل زيتون معامل بمحلول اليوريا والمولاس بنسبة (10%-20%) على التوالي. أشارت النتائج إلى عدم وجود فروق معنوية في معدل استهلاك العلف الكلي بين المجموعات كافة. وكانت المجموعتين الثانية والثالثة متقاربة في الوزن النهائي ومعدل النمو اليومي مع مجموعة الشاهد, بينما تفوقت كل من المجموعتين الرابعة والخامسة على الشاهد حسابيا (0.05≤p) إضافة لذلك تفوقت كافة مجموعات التجربة على الشاهد في الكفاءة التحويلية للعلف. يستنتج من البحث إمكانية استخدام تقل الزيتون بنسبة 20% في تسمين جدايا الماعز الجبلي دون أن يؤثر سلبا في المؤشرات الإنتاجية المدروسة. فيما انخفض مؤشر الاستساغة عند إضافة تفل الزيتون المعامل بالمقارنة مع الشاهد، كما أدى إدخال التفل المعامل وغير المعامل إلى انخفاض معامل هضم كل من المادة العضوية والمادة الجافة. 
 
الكلمات المفتاحية: الماعز الجبلي، تقل الزيتون، اليوريا، المولاس.