دراسة تأثير مسحوق نبات البردقوش و بذور الكمون واليانسون على بعض مؤشرات الكفاءة الإنتاجية في دجاج اللحم
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 4, issue 13,pp 334-354| Cite as
Effect of Marjoram meal,Cumin and Anise seeds On some performance parameter in broiler
authors
Hassan Tarsha, Melad Anwar Khlel
Abstract

An experiment was carried out using (480) one day - old broiler chicks of commercial line. to investigate the effect of Marjoram meal, Cumin and Anise seeds On some performance parameter,mortality the birds were distributed into 8 groups (60 per each) of mixed sex. first group (control), the second group supplemented with Marjoram 0.5%, the third group supplemented with cumin 0.5%, the fourth group supplemented with anise 0.5%, the fifth group supplemented with marjoram0.5%+ cumin0.5%, the sixth group supplemented with marjoram0.5% + anise0.5% the seventh group supplemented with cumin 0.5% +anise 0.5% , and the eights group supplemented with marjoram1%. the trail was lasted for 6 weeks the results demonstrated, in respect of performance that this supplementation significantly improved body weight gain in sixth, fifth, seventh and second groups (2223 -2219-2165-2160)g respectively compared to the control(2039)g.

Treatment had not any significant affect on feed intake. Feed conversion ratio was better in all groups compared to the control (first group) 1.91 especially second, fifth and sixth groups(1.84-1.80-1.80) respectively. Mortality was near the natural range.

Key words: marjoram, cumin, anise, broiler performance ,Feed conversion ratio.

الكاتب
حسن طرشة , ميلاد أنور خليل
الملخص

أجريت تجربة استخدم فيها 480 صوصأمن أحد هجن فراخ اللحم التجارية (الفروج) بعمر يوم واحد لدراسة تأثير مسحوق نبات البردقوش وبذور الكمون و اليانسون على بعض مؤشرات الكفاءة الإنتاجية ، ومعدل النفوق . وزعت الطيور إلى 8 مجموعات (60طير بكل مجموعة) وبدون تحديد الجنس المجموعة الأولى: الشاهد ، المجموعة الثانية :أضيف لها البردقوش 0.5%المجموعة الثالثة :أضيف لها الكمون بنسبة 0.5% ، المجموعة الرابعة أضيف لها اليانسون بنسبة 0.5% المجموعة الخامسة أضيف لها البردقوش والكمون بنسبة 0.5% لكلم نهما المجموعة السادسة أضيف لها البردقوش واليانسون بنسبة 0.5% لكل منهما، المجموعة السابعة أضيف لها الكمون واليانسون بنسبة 0.5% . لكل منهما، والمجموعة الثامنة أضيف لها البردقوش بنسبة 1%. استغرقت التجربة 6 أسابيع وقد أظهرت النتائج أن هذه الإضافات حسنت وزن الجسم وبشكل معنوي في المجموعات السادسة والخامسة والسابعة والثانية (2223-2219-2165-2160) غ على التوالي مقارنة بالشاهد 2039غ.

لم يتأثر استهلاك العلف بشكل واضح، ومعامل التحويل العلفي كان أفضل في كل المجموعات التجريبية بالمقارنة مع الشاهد (1.91) خصوصا الثانية والخامسة والسادسة (1.84-1.80-1.80)على التوالي. و كانت نسبة النفوق ضمن الحدود الطبيعية.
 
الكلمات المفتاحية : البردقوش ، الكمون، اليانسون، الكفاءة الإنتاجية معامل التحويل العلفي .