دراسة تأثير إضافة كل من البابونج والقرفة و الثوم إلى خلطات فروج اللحم و تأثيرها على بعض المؤشرات الإنتاجية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 30,pp 86-107| Cite as
Study of adding of (Anissd- Chamomile- Cinnamom - and Garlic ) to chicken meat mixtures and its effect on some Productional parameters
authors
Toma Hana ,Subhy Al-Matar ,Rasha Al-Saleh
Abstract

The research was conducteded on domesticated village Alabed during (25/4-276) 2012. Tha experiment was dune on 250 chicks day - old divided into five groups race Rose (50 in group ) separates groups barriers by metal grille and wooden to ensure that the same environmental condition and were feeding by the mixture of forage described materialand research method with with the addition of the following materials for group s experimental (the first 1% Seeds of anise - the second 1% poder chamomile -the third 1% cinnamon groud - the forth 1% podered garlic ). Calculate the amount of feed consumed by birds and measuring the increase weighted weekly and feed conversion factor weekly and cumulative. The results were improved productivity indices in transaction experiment And the best one was the first 1% seed of anise .

الكاتب
توما حنا, صبحي مطر, رشا الصالح
الملخص

نفذ البحث بمدجنة بقرية العبد التابعة لمحافظة دير الزور بالفترة من 2012(2/6-25/4) نفذت التجربة على 250 صوص بعمر يوم مقسمة في خمس مجموعات ,العرق روز, أي (50) صوص في كل مجموعة, حيث يفصل المجموعات حواجز شبكية و خشبية لضمان توفير الظروف البيئية, وتمت التغذية حسب الخلطة العلفية المبينة بمواد وطرق البحث مع إضافة المواد التالية: للمجموعة ( الأولى 1% بذور يانسون- و للثانية 1% مسحوق البابونج- الثالثة 1% قرفة مطحونة- الرابعة 1% مسحوق الثوم).

تم حساب كمية العلف المستهلكة أسبوعيا و الزيادة الوزنية الأسبوعية ومن ثم حساب معامل تحويل العلف الأسبوعي و التراكمي و كمية العلف المستهلكة طوال فترة التجربة وقد تبين أن إضافة اليانسون هو الأفضل إنتاجاً.
 
كلمات مفتاحية: البابونج, اليانسون, الثوم ,القرفة ,الأداء الإنتاجي, فروج اللحم.