اختبار حساسية بعض أصناف الشوندر السكري المعتمدة والمدخلة العروة الخريفية لمرض البياض الدقيقي في ظروف محافظة دير الزور
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 32,pp 210-224| Cite as
Testing sensitivity of some varieties of sugar beet which are approved or accessory (fall term) of powdery mildew in the conditions of Deir Ezzor
authors
Ammar Azzawi, Hussein al-Dakhil , Thamer Hanish
Abstract

In order to test the sensitivity of some sugar beet varieties to powdery mildew disease Which is caused by fungus Erysiphe betae (Vaňha) Weltzien. In Deir-Ezzor. The results showed that only four varieties of 32 species have the ability to resist disease, A: Semper,Humber, Ghazira and poly emeraude, Where including the Severity of the infection ranged between 1.33 and 2.00 degrees, After 14 weeks of infection fungus pathogen. While the severity of the infection ranged in sensitive varieties's 8 between 4.33 and 5.66 degrees. The

results showed delayed disease resistant Varieties injury about two weeks compared to the items sensitive conditions in the study area, The average weekly increase in the amount of disease (incidence) of 1.4 and 7.1% in sensitive and resistant varieties respectively. The results also show low amount of disease (AUDPC) in resistant varieties by 82-85% compared with sensitive varieties. The rates of loss in weight of the roots, and the degree of sweetness in the category of disease-resistant Sempero 1.99 and 4.11%. As she was in the category most affected by Helios, 32.67 and 28.53%, respectively.

 

Keywords: powdery mildew, sugar beet, resistant varieties, and epidemiological Erysiple betae,

الكاتب
عمار عزاوي , حسين الدخيل , ثامر حنيش
الملخص

أظهرت نتائج اختبار حساسية عدة أصناف من الشوندر السكري لمرض البياض الدقيقي في ظروف الزراعة الطبيعية والإعداء الاصطناعي بالفطر  Vanha ) Weltzien.Erysiphe beta في محافظة دير الزور أن أربعة أصناف فقط من بين 32 صنفأ أبدت قدرة على مقاومة المرض وهي:

SemperGhazira, Humber, و poly emeraude ، وتراوحت فيهم شدة الإصابة بين1.33  2.00درجة بعد 14 أسبوعا من الإعداء الاصطناعي، في حين تراوحت شدة الإصابة في الأصناف الحساسة بين 5.66,4.33درجة.

بينت النتائج تأخر إصابة الأصناف المقاومة بالمرض بحوالي السبوعين مقارنة بالأصناف الحساسة، وبلغ معدل الزيادة الأسبوعية في كمية المرض  %7.1,%1.4 في الصنفين المقاوم والحساس على التوالي، كما بينت النتائج انخفاض (AUDPC) في . الأصناف المقاومة بمعدل

%85-82مقارنة بالحساسة. وبلغت معدلات الفاقد في وزن الجذور، ودرجة الحلاوة في الصنف المقاوم للمرض Semper,%4.11,1.99فيما كانت في الصنف الشديد الحساسية Helios32.67و 28 . 53% على التوالي.

الكلمات المفتاحية: البياض الدقيقي، الشوندر السكري، مقاومة أصناف، وبائية الفطر Erysiphe betae