دراسة تأثير مستويات مختلفة من الملوحة على إنبات عدة أصناف من القمح والذرة الصفراء وعلى الخواص الكيميائية للتربة المزروعة
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 9, issue 35,pp 165-181| Cite as
A study of the effects of different levels of salinity on growing several types of wheat and corn and the chemical properties (or the chemistry) of the soil
authors
Mohammed Saeed Al-Shakal
Abstract

The study has been conducted in the laboratories of the college of agriculture in Deir Elzzour, where sandy soil, containing no salts, has been used. The soil was taken from an area near the river, dried and sifted with a sieve whose holes were 2mm in diameter. Standard laboratory analyses were conducted on the soil and the soil was placed in pots. Three different types of corn: (Sham1,Sham8, Buhooth5) and three different types of wheat (Gota1, Gota82, Hajen fardy) were planted - with an average of 20 seeds per pot. The seeds were watered with waters that had different levels of salinity in order to test the formers' ability to grow and determine the lengths they can reach over a three-week period. At the end of the experiment, the following results were reached:

1) the higher the salinity of the water, the lower the growth rate for both grains, corn and wheatalthough the growth rate for corn was higher than that of wheat.

2) The higher the salinity of the water, the shorter the length of both plants, corn and wheat. 3) No significant changes to the acidity (PH levels) took place and it remained balanced before and after the experiment.

4) An increase in the soil's ECE levels, compared to the Control levels, after planting the seeds

5) an increase in the levels of sodium, chlore, and carbonate accompanied with an increase in the concentration of salts in (or salinity of) the waters used in the experiment for both types of grains, corn and wheat

الكاتب
محمد سعيد الشكال
الملخص

تم تنفيذ البحث في مخابر كلية الزراعة بدير الزور، حيث أخذت تربة رملية خالية من الأملاح من منطقة قريبة من النهر , وبعد تجفيفها ونخلها بمنخل قطر فتحاته لا تتجاوز /2/ مم , أجريت عليها التحاليل المخبرية الضرورية , ووضعت في أصص ومن ثم زرعت بثلاثة أصناف من الذرة الصفراء : غوطة, غوطة82, هجين فردي ( الباسل ) وثلاثة أصناف من القمح: شام , شام 8 بحوث 5 بمعدل /20/ حبة لكل أصيص , ثم رويت البذار المزروعة بمياه ذات مستويات مختلفة من الملوحة وذلك لاختبار قدرتها على الإنبات ومعرفة أطوال النباتات خلال ثلاثة أسابيع من الزراعة ، وبعد انتهاء البحث حصلنا على النتائج التالية:

- كلما ارتفع تركيز الأملاح في مياه الري انخفضت نسبة الإنبات وكان انبات بذار الذرة الصفراء أسرع من القمح.
- كلما ارتفع تركيز الأملاح في مياه الري انخفضت أطوال نباتات الذرة الصفراء والقمح بالمقارنة مع الشاهد.
- لم يطرأ تغير يذكر في قيم الحموضة / pH / وبقيت قريبة من التعادل .
- ارتفاع قيم ال ECe للتربة بالمقارنة مع قيم الشاهد قبل الزراعة بالنسبة للمحصولين.
- ارتفاع قيم الصوديوم والكلور والكربونات مع زيادة تركيز الأملاح في مياه الري المستخدمة لكلا المحصولين.