تأثير الرش بالهيوماكس غرين، الحديد والزنك في تمثيل اليخضور في غراس الزيتون (. Olea europaea L)
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
issue 43, Cite as
Effect of foliar spray of Humaxgreen, iron and zinc on chlorophyll synthesis in olive transplants (Olea europaea L.)
authors
Abdulrahman al shaikh Ahmed al nakishbandi
Abstract

 The experiment was conducted at a farm of the Agricultural Research Center in Al-Qamishli city from 16/9/2017 until 16/9/2018. In order to effect of foliar spray of Humaxgrren,    iron and zinc on response of olive transplant (Olea europaea L.) (AL- Nbali & AL-Surani).                                                                             

 The results showed that showed that foliar spray of leaf treatments (Humaxgrren, Iron, and Zinc. Humaxgrren. Iron and Zinc. Humaxgrren and Iron or Humaxgrren and Zinc. Zinc. Iron. Have appositive effect on the concentration of chlorophyll (a-b-total). Compared to the treatment of the witness the results were statistically confirmed.                                                   

                                                                                                    

It has been shown from the results that the average concentration of total chlorophyll was21.72 mg/g tissue of (AL-Surani) where is the meaning that the average concentration of total chlorophyll of (AL-Nbali) 21.57mg /g tissue.                                                                                          

الكاتب
أ.د عبد الرحمن الشيخ أحمد النقشبندي
الملخص

 أجريت التجربة في مزرعة تابعة لمركز البحوث الزراعية في مدينة القامشلي اعتبارا من 16/9/2017 ولغاية 16/9/2018، وذلك بهدف دراسة تأثير التغذية الورقية بالهيوماكس غرين والحديد والزنك في تركيز كل من اليخضور (أ- ب –الكلي) في صنفي الزيتون (النبالي والصوراني).

بينت نتائج البحث أن التسميد الورقي للمعاملات الورقية (الهيوماكس غرين والحديد والزنك، الهيوماكس الحديد والزنك، الهيوماكس غرين مع الحديد أو الزنك، الزنك، الحديد) يؤثر إيجابياً في زيادة محتوى اليخضور (أ، ب، الكلي) مقارنة بالشاهد وكانت النتائج مؤكدة إحصائياً.

كما تبين من النتائج أن متوسط تركيز اليخضور الكلي بلغ 21.72 ملغ/غ نسيج بالصنف الصوراني حيث تفوق بشكل معنوي بذلك على متوسط تركيز اليخضور الكلي في الصنف النبالي بواقع 21.57 ملغ/غ نسيج.