authors |
Dr. Ahmed Al-Banki Dr. Subhi Al-Matar Masters student. Muthanna Al-Hussein |
Abstract |
This research aims to study the effect of adding vitamin (E) to feed at different concentrations on some production indicators and carcass specifications of broiler chickens during the summer period. This research was carried out in a private poultry farm in the countryside of Deir ez-Zor, and the total number of chicks was (300) hybrid birds. Ross Commercial the were cared for from the age of (1) day until the age of (42) days, and the research was carried out in two stages, the first in the period between 8/4/2022, and until 9/14/2022, in which the effect of adding vitamin E in different concentrations was studied ( (25, 20, 15) mg/kg feed for some production indicators (average live weight, growth rate, and mortality rate). The total number of chicks in the first experiment was (120) broiler chicks (Ross).
They were divided into (4) groups, each group containing (30) chicks. The first group (the control) was fed a (regular) fodder mixture that is used specifically in poultry farms, consisting mainly of (yellow corn and soybean meal), and the other second groups, The third and fourth birds were fed with feed supplemented with vitamin E at concentrations of (25, 20, 15) mg/kg of feed.
The density of birds in this experiment was (13) birds/m2 and the second stage
The experiment took place between 8/20 and 10/1/2022, and the total number of chicks in it was (180) chicks. They were divided into (6) groups, each group containing (30) chicks. They were treated as follows: the first and second groups, The third (16, 13, and 10) birds/m2, respectively, were fed with the special traditional diet without any additives. As for the birds of the fourth, fifth, and sixth groups, they were raised at the densities mentioned above, but vitamin (E) was added in the best concentration that was obtained. From the first experiment (25) mg/kg feed, the results were as follows:
In the first experiment
There was an increase in the studied productive indicators in the groups whose diet was supplemented with vitamin E in the above-mentioned concentrations compared to the control group, where the fourth group’s reared birds recorded the highest significant difference in the studied productive indicators (and average growth, and also recorded a noticeable decrease in the mortality rate) compared to the first group. (control), and other comparison groups, which gave an increase in the same studied productivity indicators, respectively, based on the given concentrations (20.15) mg/kg feed
In the second experiment
The birds of the first group bred at a density of 10 birds/m2 recorded the highest index in the studied productive indicators mentioned above, and the lowest mortality rate was recorded compared to the second and third experimental groups. The highest index was also recorded in the studied productive indicators mentioned above in the birds of the first group and the reared ones. With a density of (10) birds/m2 and vitamin E added to the feed at a concentration of (25) mg/kg of feed, compared to the rest of the other groups studied, where the birds of the sixth group recorded the least increase in the studied productivity indicators, and an increase in the mortality rate compared to the other experimental groups.
Keywords: density, vitamin E, productivity indicators, chicks, broilers.
|
الكاتب |
أ.د. أحمد البنكي - د. صبحي المطر - طالب الماجستير مثنى الحسين - جامعة الفرات - كلية الهندسة الزرا |
الملخص |
تم تنفيذ هذا البحث في مدجنة خاصة في ريف دير الزور وكان إجمالي عدد الصيصان (٣٠٠) طير من الهجين التجاري روس (Ross) حيث تمت رعايتها من عمر (١) يوم حتى عمر (٤٢) يوم، وتم تنفيذ البحث على مرحلتين الأولى في الفترة ما بين ٤ / ٨ /٢٠٢٢، ولغاية ١٤ / ٩ / ٢٠٢٢ حيث درس فيها تأثير إضافة فيتامين (E) بتراكيز مختلفة (٢٥،٢٠،١٥) ملغ/ كغ علف وذلك في بعض المؤشرات الإنتاجية ( متوسط الوزن الحي ، معدل النمو، ونسبة النفوق) وكان العدد الإجمالي للصيصان في التجربة الأولى (١٢٠) صوص من صيصان اللحم (Ross) تم تقسيمها إلى (٤) مجموعات كل مجموعة تضم (٣٠) صوص، وحيث تم تغذية المجموعة الأولى (الشاهد) على خليط علفي (عادي) يستعمل بشكل خاص في المدجنة يتكون بشكل أساسي من ( الذرة الصفراء ، وكسبة فول الصويا) ، والمجموعات الأخرى الثانية، والثالثة ، والرابعة تم تغذيتها بالعلف المكمل بفيتامين (E) وذلك بتراكيز (٢٥،٢٠،١٥) ملغ/ كغ علف وكانت كثافة الطيور في هذه التجربة (١٣) طير/ م٢ والمرحلة الثانية من التجربة تمت في الفترة ما بين ٢٠ / ٨ / ، ولغاية ١ / ١٠ / ٢٠٢٢ ، وكان إجمالي عدد الصيصان فيها (١٨٠) صوص تم تقسيمها ل (٦) مجموعات كل مجموعة تضم (٣٠) صوص تم معاملتها كالتالي المجموعات الأولى، والثانية، والثالثة (١٦،١٣،١٠) طير/ م٢ على التوالي، حيث تم تغذيتها بالعليقة التقليدية الخاصة بدون أي إضافات، أما طيور المجموعات الرابعة، والخامسة، والسادسة ربيت بالكثافات المذكورة أعلاه، ولكن تم إضافة فيتامين (E) بالتركيز الأفضل الذي تم الحصول عليه من التجربة الأولى (٢٥) ملغ / كغ علف وكانت النتائج كالتالي: في التجربة الأولى: كان هنالك زيادة في المؤشرات الإنتاجية المدروسة في المجموعات المضاف لعليقتها فيتامين (E) مقارنة مع مجموعة الشاهد حيث سجلت طيور المجموعة الرابعة المرباة أعلى فرق معنوي في المؤشرات الإنتاجية المدروسة مقارنة بالمجموعة الأولى (الشاهد)، والمجموعات الأخرى المقارنة والثانية والثالثة. في التجربة الثانية: سجلت طيور المجموعة الأولى المرباة بكثافة ١٠ طير / م٢ أعلى مؤشر في المؤشرات الإنتاجية المدروسة آنفة الذكر ، كما تم تسجيل أقل نسبة نفوق مقارنة بالمجموعات التجريبية الثانية ، والثالثة المقارنة ، كما تم تسجيل أعلى مؤشر في المؤشرات الإنتاجية المدروسة السابقة الذكر في طيور المجموعة الرابعة، والمرباة بكثافة (١٠) طير / م٢ والمضاف لعليقتها فيتامين (E) بتركيز (٢٥) ملغ / كغ علف مقارنة مع المجموعات الأخرى حيث سجلت طيور المجموعة السادسة أقل زيادة في المؤشرات الإنتاجية المدروسة ، وارتفاع في نسبة النفوق مقارنة بغيرها من المجموعات التجريبية الأخرى. الكلمات المفتاحية: الكثافة، فيتامين E، المؤشرات الإنتاجية، الصيصان، فروج اللحم.
|
Alfurat University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved