تأثير إضافة زيت بذرة القطن و زيت النخيل في بعض المؤشرات الإنتاجية والدموية لفروج التسمين
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2024, issue 63, Cite as
Study the effect of adding cotton oil and palm oil on some productivity and blood indicators of broilers
authors
M.student Mohanad Darweesh -Prof. Ahmed Albankey
Abstract

 This research aims to study the effect of adding vegetable oils (cotton oil, palm oil) together or individually to the feed of broiler chickens at different levels on some productive and blood indicators and carcass specifications in broiler chickens. The research was carried out in a private poultry farm in the countryside of Deir ez-Zor in the village of Al-Jalaa during the period in question From 9-5-2021 until 10-17-2021, 180 chicks of the commercial hybrid Ross 308 were cared for from one day to 42 days. The chicks were distributed into four groups, each group consisting of 3 replicates. They were distributed randomly at a rate of 45 chicks in each group. Each group Of 15 chicks in each replicate, all shelter and care conditions, including temperature, humidity, ventilation, etc., were identical in all replicates. The birds were fed traditional plant-based feed mixtures that were divided according to their age into two feed mixtures (starter and finisher). The difference between the four groups was only in the feed mixtures provided to the birds during the experiment period, according to the following: The first group (control): Their birds were provided with a basic feed mixture to which no amount of vegetable oils (cotton oil, palm oil) were added. The second group: Their birds were given a feed mixture with the addition of 4% cottonseed oil (40 ml per 1 kg of feed).

The third group: Their birds were provided with a feed mixture with the addition of palm oil at a rate of 4% (40 ml per 1 kg of feed).
The fourth group: Their birds were provided with a feed mixture in which a mixture of cotton and palm oil was added at a rate of 2% for each, meaning 20 ml of each oil per 1 kg of feed. Production indicators were evaluated weekly, and it was noted that the birds of the fourth group with a mixture of two oils added to their feed excelled in the average live weight index, and this superiority was significant (P>0.05). The birds of the fourth group also showed a significant improvement in the rate of weight gain (P>0.05) when adding a mixture or mixture of Palm oil and cottonseed compared with other experimental groups and the control at the end of the fattening period. It was also observed that there was a significant decrease (P>0.05) in the mortality index in the fourth group to which the mixture was provided, followed by the third group in succession at the end of the fattening period. Through the results of the experiment, a significant decrease (P>0.05) was observed in the feed conversion factor index in the birds of the groups. Experimentally, this decrease increased with the increase in the percentage of adding vegetable oils. Regarding the carcass indicators and the weights of internal organs, the study data indicated that the birds of the fourth group were significantly superior(P>0.05) in the carcass weight indicators and the chest and thigh muscles. Also, no significant effect was observed for adding vegetable oils (single or combined) on the relative weight of the organs (heart, liver, gizzard). ) between the four experimental groups (P<0.05). 
Key words: cottonseed oil – palm oil –broilers.
 
الكاتب
طالب الماجستير .مهند الدرويش - أ.د. أحمد البنكي - جامعة الفرات - كلية الهندسة الزراعية
الملخص

 يهدف هذا البحث الى دراسة تأثير إضافة (زيت القطن، زيت النخيل ) مجتمعة أو منفردة إلى علف فروج التسمين في بعض المؤشرات الإنتاجية ومواصفات الذبيحة في دجاج اللحم ، نفذ البحث في مدجنة خاصة في ريف ديرالزور في قرية الجلاء في الفترة الواقعة من 5-9-2021 وحتى 17-10-2021 على 180 صوص من الهجين التجاري روس308 تمت رعايتها من يوم واحد وحتى 42 يوم ، قُسمت الصيصان عشوائياً بمعدل 45 صوص في كل مجموعة ، غُذيت الطيور على خلطات علفية نباتية تقليدية قُسمت حسب أعمارها إلى خلطتين علفيتين (البادئ والناهي) وذلك وفقاًللآتي: تم تغذية الصيصان بالخلطة العلفية فقط، وأُضيف إلى علف المجموعة الثانية زيت بذرة القطن 4% ، ولعلف صيصان المجموعة الثالثة زيت النخيل 4% ، ولعلف صيصان المجموعة الرابعة خليط زيت القطن 2% و زيت النخيل 2% .

قُيمت المؤشرات الإنتاجية أسبوعياً ولوحظ فيها تفوق طيور المجموعة الرابعة بمتوسط الوزن الحي بفروق معنوية (P>0.05)  مقارنةً مع المجموعات التجريبية الاخرى والشاهد في نهاية فترة التسمين.
كما لوحظ وجود انخفاض معنوي P>0.05))  في مؤشر نسبة النفوق في المجموعة الرابعة تلتها المجموعة الثالثة على التوالي في نهاية فترة التسمين، من خلال نتائج التجربة لوحظ انخفاض معنوي   (P>0.05) في مؤشر معامل تحويل العلف عند طيور المجموعات التجريبية. 
بالنسبة لمؤشرات الذبيحة و أوزان الأعضاء الداخلية فقد تفوقت طيور المجموعة الرابعة معنوياًP>0.05))  بمؤشرات وزن الذبيحة وعضلات الصدر والفخذ، كما لم يلاحظ تأثيراً معنوياً محسوباً بالوزن النسبي للأعضاء (القلب، الكبد، القانصة) بين المجموعات التجريبية الأربعة P<0.05)).
الكلمات المفتاحية: زيت بذرة القطن، زيت النخيل ، فراخ اللحم.