authors |
Dr. Mariam Zaidan Al Kradosh |
Abstract |
The experiment was carried out at Aghawat region, west of Deir Ezzor, during the growing season 2021and2022, to demonstrate the effect of spraying yeast suspension and salicylic acid on growth of tomato plants grown in the open .The experiment included 16 treatments, four treatments with different concentrations of yeast0.4.6.8 g/l. With different concentrations of salicylic acid 0.30.50.70 mg/l and 8 mixed treatments.The results showed that the treatment of spraying with a dry yeast suspension of 8g/l was significantly superior, as the number of leaves increased to 57.42 leaves/plant, the number of fruits 35.42fruits/plant, the leaf surface area 7374 cm2 , the percentage of dry matter8.432%, and lycopene 0.4100g compared to the rest. Transactions and witness treatment.While the treatment of spraying yeast suspension with two concentrations of 6 and8g/l was superior in plant height 111.08 and 111.42 cm, respectively, compared with the rest of the treatments and the control treatment.While the treatment of spraying with salicylic acid 70 mg/l showed a significant superiority in the leaf surface area of 7048 cm2, the number of fruits 35.58fruits/plant, the plant height 111.75 cm, the percentage of dry matter 7.384%, and lycopene 0.4167g in the fruits.The treatment of spraying with salicylic acid at two concentrations of 50 and 70 mg/l was superior in the number of leaves, 56.67 and 56 leaves/plant, respectively compared to the rest. Transactions and witness treatment.With regard to the interaction between baking yeast and salicylic acid , the positive effect appeared when spraying with baking yeast extract 8 g/l and salicylic acid 70mg/l on the number of fruits39.67 fruits/plant and the percentage of lycopene0.5167 g in the fruit. compared to the rest. Transactions and witness treatment.The treatment of spraying with yeast and salicylic acid at a concentration of 8 g/l and 50 mg /l and a concentration of 8 g/l and 70 mg/l were superior without significant differences in the number of leaves58.33 ,58.00 leaves/plant . leaf surface area7603.7743 cm2 , percentage of dry matter in fruits8.442.8.636% and plant height119.115 cm leaves/plant. Key word: Baking yeast, Salicylic acid, growth indicators, tomatoes
|
الكاتب |
الدكتورة مريم زيدان العبدالله الكردوش – كلية الهندسة الزراعية –جامعة الفرات |
الملخص |
نفذت التجربة في مزرعة خاصة في محافظة دير الزور خلال موسمي النمو 2021و2022 لدراسة تأثير رش معلق الخميرة الجافة وحمض السالسيليك في نمو نباتات البندورة المزروعة في الأرض المكشوفة. شملت التجربة 16 معاملة (أربع معاملات بتراكيز مختلفة من الخميرة (8,6,4,0غ/ل), وأربع معاملات بتراكيز مختلفة من حمض السالسيليك (70,50,30,0مغ /ل)، و8 معاملات مختلطة).أظهرت النتائج تفوق معاملة الرش بمعلق الخميرة الجافة بتركيز 8غ/ل معنوياّ إذ زاد عدد الأوراق, وبلغ 57.42ورقة/نبات, وعدد الثمار35.42ثمرة/نبات, ومساحة المسطح الورقي7374 سم2ونسبة المادة الجافة 8.432% والليكوبين 0.4100غ مقارنة مع بقية المعاملات, و معاملة الشاهد. بينما تفوقت معاملة الرش بمعلق الخميرة بالتركيزين 6 و8غ/ل في ارتفاع النبات 111.08 ,111.42 سم على التوالي مقارنة مع بقية المعاملات ومعاملة الشاهد.في حين بينت معاملة الرش بحمض السالسيليك 70 مغ/ل تفوقاً معنوياً في مساحة المسطح الورقي7048 سم2وعدد الثمار35.58 ثمرة/نبات, وارتفاع النبات 111.75 سم, ونسبة المادة الجافة 7.384% والليكوبين0.4167 غ في الثمار.وتفوقت معاملة الرش بحمض السالسيليك بالتركيزين 50 و70 مغ/ل في عدد الأواق 56.00,56.67 ورقة/نبات على التوالي مقارنة مع بقية المعاملات والشاهد .وفيما يخص التداخل بين خميرة الخبز وحمض السالسيليك فقد ظهر التأثير الايجابي عند الرش بمعلق خميرة الخبز 8غ/ل وحمض السالسيليك 70 مغ/ل في عدد الثمار39.67 ثمرة/نبات, ونسبة الليكوبين 0.5167 غ مقارنة مع بقية المعاملات ومعاملة الشاهد. وتفوقت معاملتي الرش بالخميرة وحمض السالسيليك بالتركيزين (8غ/ل و50مغ/ل) و (8غ/ل و70مغ/ل )وبدون فروق معنوية في عدد الأوراق58.33, 58.00 ورقة /نبات ومساحة المسطح الورقي 7603, 7743 سم2 و نسبة المادة الجافة في الثمار8.442, 8.636 %وارتفاع النبات 119, 115سم مقارنة مع بقية المعاملات والشاهد. الكلمات المفتاحية: البندورة, حمض السالسيليك, خميرة الخبز, مؤشرات النمو
|
Alfurat University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved