دراسة تأثير ارتفاع التطعيم لصنفي الخوخ (بلاك آمبير و غروسا دي فلسيو) على أصل المشمش الكلابي في نسبة نجاح التطعيم والمؤشرات الخضرية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2024, issue 65, Cite as
Study the Effect of Budding Height of Two Plum Cultivars (Black Amber, and Grossa di Felisio) on Wild Apricot Rootstock in success rate and growth indicators
authors
Pro. Ziad Hoejem - Pro. Alaa Al-Deen Garad - Wafa’a Qiam -PHD student Eng. Waddah Al-Abdullah
Abstract

 This study was conducted at the Deir ez-Zor Agricultural Center to examine the impact of budding heights(10,20) cm on two plum cultivars budding onto wild apricot rootstock. The research focused on budding success rate, total chlorophyll leaf content, length and diameter of developed bud, and leaf count. The interaction between budding height and cultivar on the average success rate of budding and time for bud opening indicated that budding the two cultivars at(10)cm height was more successful than at)20(cm in terms of success rate, with no significant difference in bud opening time .Grossa di Felisio exhibited a superior budding success rate and quicker bud opening time compared to Black Amber, with success rates of 56%and 40%, and time taken for buds to open at)25.32(days and)27.46(days ,respectively .Additionally, Grossa di Felisio outperformed Black Amber in growth indicators at a height of 10 cm, with Grossa di Felisio's averages reaching )33.65mg/g , 29.22 cm ,28.14 leaves ,0.4cm( ,while Black Amber had averages of )29.59mg/g, 22.47cm, 21.0 leaves,0.19cm).These findings suggest that Grossa di Felisio demonstrated better growth indicators, with averages of  (28.87 mg/g, 27.14 cm, 26.45 leaves, 0.35 cm)

 
Keyword: Budding Height, Prunus, Cultivar Black Amber, Cultivar Grossa di Felisio, 
 
الكاتب
أ.د زياد حويجم -أ.د. علاء الدين جراد - د. وفاء قعيم - طالب الدكتوراه م.وضاح العبدلله
الملخص

 تمّ تنفيذ البحث خلال موسمي 2022–2023 في مركز دير الزور الزراعي لدراسة تأثير ارتفاعي التطعيم (20,10)سم من سطح التربة لصنفي الخوخ (غروسا دي فلسيو وبلاك آمبير) على أصل المشمش الكلابي في نسبة نجاح التطعيم والمؤشرات الخضرية, أظهرت نتائج تفاعل ارتفاع التطعيم والصنف تفوق تطعيم الصنفين على الارتفاع(10)سم على تطعيمها على ارتفاع (20)سم بنسبة نجاح عملية التطعيم وعدم وجود فروق معنوية في المدة الزمنية لتفتح برعم الطعم حيث كانت نسبة نجاح عملية التطعيم والمدة الزمنية لتفتح البرعم على ارتفاع 10سم لكلا الصنفين على التوالي(56 %, 25.32يوم) و(44 %,27.46 يوم), وأنَّ أعلى متوسط كل من (محتوى الأوراق من اليخضور الكلي,عدد الأوراق, ارتفاع وقطر الطعم) لكلا الصنفين تحقق عند الارتفاع(10)سم على التوالي( 33.65ملغ/غ ,28.14ورقة , 29.22سم, 0.4سم) و(29.59ملغ/غ,21ورقة,22.47سم, 0.19سم), وتفوق الصنف غروسادي فلسيو على الصنف بلاك آمبير في نسبة نجاح الطعم ومتوسط أقل للمدة زمنية لتفتح البرعم حيث بلغت لكلا الصنفين على التوالي (48%, 25.8 يوم) و(40%,27.95 يوم), وكذلك تفوق الصنف في(محتوى الأوراق من اليخضور الكلي,عدد الأوراق, ارتفاع وقطر الطعم) حيث بلغت المتوسطات (28.87 مغ/غ, 26.45 ورقة, 27.14سم,   0.35سم).

 
الكلمات المفتاحية: تطعيم بالعين , خوخ , صنف غروسادي فلسيو , صنف بلاك آمبير ارتفاع التطعيم .