تأثير الرش الورقي بخميرة الخبز وحمض الهيومك في بعض الصفات المورفولوجية والإنتاجية لنبات الجرجير Eurca sativa Mill
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2024, issue 65, Cite as
The effect of foliar spraying with baking yeast and humic acid on some morphological and productive traits of watercress plants Eurca sativa Mill
authors
Dr. Miriam Kardoosh
Abstract

 The experiment was carried out in the garden of the college of Agricultural Engineering in Deir ez-Zor during the 2023-2024 growing seasons to determine the effect of spraying asuspension of dry yeast and humic acid on the growth of watercress plants grown in open ground .The experiment included 6 treatments,the control treatment without addition,and the second treatment with addition of yeast 100%, and the third treatment added yeast 75%+humic acid 25%,the fourth treatment is adding yeast 50%+ humic acid 50%, the fifth treatment is adding yeast 25%+humic acid 75%,and the sixth treatment is adding humic acid 100%The results showed that the foliar spray treatment with yeast 75% and humic acid 25%and the foliar spray treatment with humic acid 100% were superior, with no significant differences between them in the number of leaves, wich were respectively 3,3-3,2leaves-plant, over the restof the treatments and the control  treatment .The foliar spray treatments with yeast 100% and humic acid 100%without were superior, respectively.significant differences between them in plant height 36-35,7 cm.The results also showed that folia spraying treatments with baking yeast 100% and humic acid 100% and foliar spraying with humic acid 75% and baking yeast 25% were superior in leaf area,with no significant differences between them in leaf area and with a significant difference from the rest of the treatments and the control treatment wich were respectively 23,3-23,2-23cm2. The result showed that the spraying treatments  with yeast 100% was signicantly superior to the rest of the treatments and control treatment in terms of productivity per square meter, wich was 2,6 kg-m2

 
 Key word: humic acid, baking yeast, watercress, Production. 
 
الكاتب
د. مريم زيدان العبدالله الكردوش مدير بالأعمال في كلية الهندسة الزراعية بديرالزور
الملخص

 نفذت التجربة في حديقة كلية الهندسة الزراعية بدير الزور خلال موسم النمو 2023/2024 بهدف دراسة تأثير رش معلق الخميرة الجافة وحمض الهيومك في بعض الصفات المورفولوجية وإنتاجية نباتات الجرجير المزروعة في الأرض المكشوفة. شملت التجربة 6 معاملات معاملة الشاهد بدون أي إضافة , والمعاملة الثانية إضافة الخميرة 100% والمعاملة الثالثة إضافة الخميرة 75%+ حمض الهيومك 25% والمعاملة الرابعة إضافة الخميرة 50% + حمض الهيومك 50% والمعاملة الخامسة إضافة الخميرة 25%+ حمض الهيومك 75% والمعاملة السادسة إضافة حمض الهيومك 100%.أظهرت النتائج تفوق معاملة الرش الورقي بالخميرة 75%وحمض الهيومك 25% ومعاملة الرش الورقي بحمض الهيومك 100% وبدون فروق معنوية بينهما في عدد الأوراق فكانت على التوالي (3,3-3,2 ورقة/نبات) على بقية المعاملات ومعاملة الشاهد, كما تفوقت كل من معاملة الرش الورقي بالخميرة 100% وحمض الهيومك 100% وبدون فروق معنوية بينهما في ارتفاع النبات (36- 35,7 سم) على باقي المعاملات ومعاملة الشاهد, كما أظهرت النتائج تفوق معاملات الرش الورقي بخميرة الخبز 100% وحمض الهيومك 100% والرش الورقي بحمض الهيومك 75% وخميرة الخبز 25% في المساحة الورقية وبدون فروق معنوية بينهما وبفارق معنوي عن بقية المعاملات ومعاملة الشاهد, حيث كانت على التوالي (23,3-23,2-23 سم2), وبينت النتائج تفوق معاملة الرش بالخميرة 100% معنوياً على باقي المعاملات ومعاملة الشاهد في إنتاجية المتر المربع حيث بلغت 2,6 كغ/م2.

 

الكلمات المفتاحية: الجرجير, الهيومك, خميرة الخبز,  مؤشرات النمو, الإنتاجية